Kalkrijk kamgrasland is vooral te vinden op kalkrijke klei in de polders en op kalkrijke leemgronden in Haspengouw en Voeren, vaak op hellingen en in bermen die worden beweid door koeien en soms ook licht worden bemest. De standplaatsen zijn gemiddeld wat voedselrijker en beter vochthoudend dan die waar kalkrijk heischraalgrasland of kalkgrasland voorkomt. Deze twee laatste natuurtypes zijn nog veel zeldzamer dan kalkrijk kamgrasland. Kamgraslanden worden begraasd, meestal door koeien soms door paarden of schapen. Door deze graasdruk zijn planten met een wortel- of stengelrozet in het voordeel. Kenmerkende rozetsoorten voor kalkrijk kamgrasland zijn bijvoorbeeld Aarddistel, Ruige leeuwentand, Gulden sleutelbloem en Ruige weegbree. Daarnaast komen ook soorten voor van het Glanshavergraslandtype zoals Margriet, Beemdkroon en Goudhaver. Het zijn soortenrijke graasweides die bij maaibeheer zouden evolueren naar soortenrijke kalkrijke glanshaverhooilanden.
Dit natuurstreefbeeld is een subtype van het Europees beschermd habitat Glanshaver en -vossenstaartgraslanden (6510)
Kalkrijke kamgraslanden beheer je via begrazing zonder gebruik van herbiciden of anorganische meststoffen. Meestal met koeien maar het kan ook met andere grazers. Indien je overschakelt op een hooibeheer krijg je kalkrijke glanshaverhooilanden.
Onderzoek toonde aan dat N-additie leidt tot een vermindering van de soortenrijkdom en een toename in grassen en rozetplanten. Dit leidt tot een verminderde lichtbeschikbaarheid voor zaailingen en laag groeiende soorten, waarbij minder competitieve soorten uiteindelijk worden weggeconcurreerd.
Dit habitatsubtype/natuurstreefbeeld is in een gezonde staat als het aan zekere voorwaarden voldoet, die nagestreefd moeten worden in het beheer (o.b.v. de LSVI tabellen):
Opmerking:
Kalkrijk kamgrasland is vooral te vinden op kalkrijke klei in de polders en op kalkrijke leemgronden in Haspengouw en Voeren.
1350-1750 ha voor heel het type 6510. Dit omvat goed ontwikkelde Glanshavergraslanden, Grotte vossenstaartgraslanden met Weidekervel en of Weidekervel-Torkruid en Kalkrijke kamgraslanden.
Kalkrijke kamgraslanden zijn weilanden vaak op (steile) hellingen maar ook op bermen.
Kalkrijk kamgrasland (6510_huk) is vooral te vinden op kalkrijke klei in de polders en op kalkrijke leemgronden in Haspengouw en Voeren, vaak op hellingen en in bermen die worden beweid door koeien en soms ook licht worden bemest. De standplaatsen zijn gemiddeld wat voedselrijker en beter vochthoudend dan die waar kalkgrasland (Mesobromion) voorkomt.
Kalkrijke kamgraslanden komen voor op tamelijk voedselrijke , doorgaans kleihoudende gronden.
De stikstof concentratie in de bodem ligt tussen 0,23 en 0,41 kg N/ha.
De fosforconcentratie (Olsen-P)) in de bodem bevindt zich tussen 3,42 en 10,4 mg P/kg luchtdroge bodem.
Goed ontwikkelde kalkrijke kamgraslanden zijn uiterst zeldzaam in Vlaanderen.
Deze pagina werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van het LIFE-programma van de EU(opent nieuw venster) in het kader van het LIFE BNIP-project(opent nieuw venster).
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.