Beemdkroon

Knautia arvensis

Beemdkroon is een vrij grote (15 tot 60 cm) ruw behaarde plant met tegenoverstaande bladeren. Je kan hem eenvoudig herkennen aan de licht blauwpaarse tot roze bloemen die samen staan op een hoofdje. De randbloemen zijn stralend wat wil zeggen dat de buitenste kroonbladeren groter zijn dan de binnenste. Ook de lange meeldraden die buiten de kroonbladeren uitsteken vallen van dichtbij op.  
De onderste bladeren zijn een beetje gezaagd, de bladeren die hoger staan zijn veervormig ingesneden.

Verwarring mogelijk met:

Duifkruid lijkt sterk op Beemdkroon maar kan je herkennen aan de kelk van elk bloempje. Deze kelk heeft bij Duifkruid 5 donkere naaldvormige tanden. Bij Beemdkroon heeft de kelk korte witte haren. Dit kenmerk is goed te zien als de plant nog niet in bloei staat of uitgebloeid is. In bloei moet je de kroonbladeren verwijderen om de zwarte tanden te zien.
Verder is Duifkruid niet ruw behaard en zijn de bladeren meestal kleiner. Het omwindsel dat je onder het hoofdje vindt bestaat uit smalle omwindselblaadjes, bij Beemdkroon zijn deze breder. Duifkruid is in Vlaanderen veel zeldzamer dan Beemdkroon.
Blauwe knoop lijkt ook een beetje op Beemdkroon maar de bladeren van deze soort zijn niet ingesneden en de randbloemen zijn niet stralend.