Kleine wilderis, bloemrijke ruigte

Weinig maaien, veel bloemen

Definitie: 

De term bloemrijke ruigte wordt vooral gebruikt in tuinen. Een ruigte bestaat uit kruidachtige planten die groter worden dan een meter. Het is een plek die niet elk jaar gemaaid wordt. Het bloemrijke aspect komt van planten als Koninginnenkruid, distels, Grote kaardenbol, Boerenwormkruid, Grote kattenstaart, Grote wederik enzovoort. Zo'n ruigte is ideaal als overgang tussen grasland en de heg of als insectenrijk stukje op een natte plek in de tuin.

In een grotere tuin heb je vaak plekjes waar je minder komt en die je niet zo intensief wil onderhouden. Deze plekjes kan je bijvoorbeeld om de twee jaar of enkel aan het begin van de lente maaien. Net zoals in de bloemenweide ga je vaste planten combineren met wild gras. De plantensoorten die hier graag staan zijn stevige, vrij grote kruidachtige planten die boven het gras uitgroeien. Je kent zeker één ruigteplant, namelijk de brandnetel en ook bramen houden van zulke plekjes.

Brandnetels en bramen zijn zeer nuttig voor de natuur maar indien je ze liever niet hebt kan je perfect een ruig plekje hebben zonder. Er zijn namelijk ook mooie bloemplanten die in de ruigte kunnen staan. Je kan soorten aanplanten zoals boerenwormkruid, dagkoekoeksbloem en koninginnenkruid.

Wil je een ruig plekje waar geen gras tussen de bloemplanten staat, dan kan dit ook. Dit leg je aan en onderhoud je zoals een bloemenborder.

Geschikt voor

  • Balkon en kleine tegeltuin: neen
  • Kleine stadstuin: neen, indien je niet veel plaats hebt, kan je beter een bloemenborder aanleggen en ergens een takkenhoopje of bladerhoop voorzien.
  • Grotere tuin: Ja ideaal op plaatsen waar je minder komt en de natuur rust kan vinden.

Een plus voor de natuur omdat

  • Ruige plekjes beheer je niet veel. Hierdoor vinden vele dieren rust op deze plekjes.
  • In dorre holle stengels van grassen en bloemen kunnen insecten overwinteren.
  • Muizenholletjes in de ruigte kunnen dienen als nestplaats voor hommels.
  • In de ruigte kunnen mooie bloemplanten staan die nuttig zijn voor heel wat insecten.

Enkele leuke soorten die je hier kan vinden:

Bijen, vlinders, hommels, kevers en zweefvliegen. 

Soortenlijsten

Soortenlijsten per tuinbiotoop vind je op de pagina "plantenlijsten voor een tuin vol leven".