Bloemenweide

Een hooiland in de tuin.

Definitie: 

Een bloemenweide is genieten van een mix van groene grastinten met kleurrijke stippen van wilde bloemen. In een bloemenweide kan je tot rust komen of op ontdekking gaan naar het getjilp van sprinkhanen, gezoem van hommels en gefladder van vlinders. Bloemenweides ken je waarschijnlijk van buiten je tuin. Het zijn de bloemrijke hooilanden die hier en daar nog vindt in ons landschap. Ook in je tuin kan je een kleurrijk hooiland aanleggen.

Een bloemenweide is een mix van lang gras met wilde planten. Een bloemenweide bestaan uit meerjarige planten. Dit is een groot verschil met een bloemenakker, deze bestaat immers uit 1-jarige planten. Voorbeelden van meerjarige planten voor in de bloemenweide zijn Gewone margriet (Leucanthemum vulgare), Echte koekoeksbloem (Lychnis flos-cuculi) en Duizendblad (Achillea millefolium). Welke soorten in jouw bloemenweide komen hangt af van de voedselrijkdom, de vochtigheid van je tuin en ook de zuurtegraad (pH) speelt een rol.

Geschikt voor 

  • Balkon en kleine tegeltuin: neen 
  • Kleine stadstuin: Je kan een bloemenweide aanleggen op één vierkante meter maar het mooist zijn bloemenweides wanneer ze meer ruimte kunnen innemen. Een goed alternatief is een bloemborder. 
  • Grotere tuin: Ideaal voor een grote tuin indien je een plek vindt in de volle zon.

Een plus voor de natuur 

  • Lang gras in combinatie met kruiden zoals margrieten vormt een ideale leefomgeving voor heel wat dieren zoals vlinders, kevers en sprinkhanen. 
  • De vele insecten maar ook de zaden van de planten zijn voedsel voor vogels en egels. 
  • De bloemenweide moet je geen water geven. De meeste van de kruiden en grassen kunnen tegen de droogte eens ze goed gevestigd zijn. Het aanleggen van de bloemenweide doe je best in een periode dat het voldoende regent.  

Enkele leuke soorten die je hier kan vinden: 

Bruin zandoogje, kleine vuurvlinder, icarusblauwtje, krasser (sprinkhaan), egel, akkerhommel, aardhommel, fraaie schijnbok en nog veel meer. 

Soortenlijsten

Soortenlijsten per tuinbiotoop vind je op de pagina "plantenlijsten voor een tuin vol leven".