Bloemrijk gazon

Kort gemaaid

Definitie: 

Een gazon is een veld met kort gemaaid gras. Een gazon wordt onderhouden door het regelmatig kort maaien van het gras zodat het op een beperkte hoogte blijft. De meeste andere planten krijgen zo geen kans zich op het gazon te vestigen. In een natuurvriendelijke tuin beperken we dan ook de oppervlakte gazon. Toch kan een gazon interessant zijn, vooral als er veel bloemen in voorkomen als madelief en brunel. Ook voor paddenstoelen kan een oud en schraal gazon heel waardevol zijn. Daarover lees je hier meer.

Een kruidenrijk gazon is dus een gazon waar naast gras ook nog andere planten welkom zijn. Het ding is dat veel planten niet tegen frequente maaibeurten kunnen. Grassen kunnen hier het beste tegen maar ook soorten als madeliefje, brunel, witte klaver, rode klaver, gewoon biggenkruid, kleine klaver en gewone rolklaver kunnen in een gazon staan. Wil je van deze soorten de mooie bloemen zien, dan moet je iets minder vaak maaien. Om de 3 tot 6 weken is ideaal.

Geschikt voor

  • Kleine stadstuin: ja, maar voor een tuin vol leven kies je beter voor bloemenborders, kleine stuiken en klimplanten. Een stukje kruidenrijk gazon is natuurlijk altijd beter dan een verharding met stenen.
  • Grotere tuin: ja, daar waar het nodig is. Om te spelen of tuinmeubels te zetten bijvoorbeeld, of als pad.

Een plus voor de natuur omdat

  • Het is beter dan gazon met enkel gras of een verharding met stenen.
  • Wanneer de klavers in bloei komen leveren ze heel wat nectar voor bijen en hommels. Wel opletten als je op je blote voeten loopt.
  • Klavers blijven langer groen bij droog weer. Een kruidenrijk gazon kan meestal beter tegen de droogte dan een smetteloos gazon met enkel gras.

Soortenlijsten

Soortenlijsten per tuinbiotoop vind je op de pagina "plantenlijsten voor een tuin vol leven".