De meest gebruikte Nederlandse naam voor de invasieve soort is Japanse duizendknoop. Het gaat echter om twee soorten en hun kruising, die een rol spelen in het invasieproces. Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) en Sachalinse duizendknoop (Fallopia sachalinensis) vormen de hybride Boheemse duizendknoop (Fallopia x bohemica). De duizendknopen worden in het veld vaak niet onderscheiden gezien hun grote gelijkenis. Ze kunnen niet worden verward met enige inheemse soort. Het gedrag en de bestrijdingsmethoden van de invasieve duizendknopen is nagenoeg hetzelfde. Daarom spreken we verder over invasieve duizendknoop. Volgende pagina's die kunnen helpen bij de bestrijding van duizendknoop zijn beschikbaar:
Eén eenvoudige maatregel voor het verwijderen en/of controleren van een invasieve duizendknoophaard bestaat tot op vandaag helaas niet.
Elke situatie is uniek en daarom moet de beheeraanpak op maat van het terrein ontworpen worden. Het is belangrijk de juiste doelstelling te kiezen (uitroeien, indijken of het verspreidingsrisico beperken) en daarnaast in te zetten op preventie, controle en nazorg.
Klik hier om een beheeraanpak voor invasieve duizendknoop te ontwerpen.
Japanse duizendknoop is een uitheemse soort in Vlaanderen. Ze is inheems in China, Japan, delen van Korea en Taiwan. Ginder komt ze voor als pioniersoort van open habitats, zoals vulkanische hellingen. Sachalinse duizendknoop komt oorspronkelijk enkel voor in een regio in het noorden van Japan.
In hun nieuw gekoloniseerd areaal in West‐, Centraal‐ en Noord‐Europa, maar ook in het noorden van de Verenigde Staten en het zuiden van Canada zijn de drie duizendknopen wijdverspreid. De zuidelijke en oostelijke areaalgrenzen worden bepaald door het optreden van zomerse droogte. De noordelijke areaalgrens wordt bepaald door late vorst en een hieraan gekoppeld kort groeiseizoen.
In Vlaanderen is de Japanse duizendknoop abundant en wijdverspreid. Wellicht komt ook Boheemse duizendknoop wijdverspreid voor, maar wordt/werd deze vaak gerapporteerd als Japanse duizendknoop. Het voorkomen van Sachalinse duizendknoop is effectief beperkter met concentraties rond Brussel en Gent.
De verspreiding wordt via de Florabank gemonitord op kilomerhok‐niveau. Vandaag komt in bijna 40% van de onderzochte kilometerhokken van de Florabank Japanse duizendknoop voor. Binnen een besmet hok kan het aantal groeiplaatsen nog toenemen, maar deze toename wordt niet geregistreerd op niveau Vlaanderen.
Invasieve duizendknopen komen voor in een breed scala van biotopen. Lokaal vaak massaal in bermen, spoorwegbermen en langs waterlopen. Japanse duizendknoop groeit regelmatig ook in houtkanten, bossen en andere meer natuurlijke habitats.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.