Duizendknoop-soorten behoren tot de moeilijkst te bestrijden invasieve uitheemse planten in België. Plant deze soort dus ook niet aan en gooi zeker geen delen van de plant in de natuur. Klik hier voor meer informatie over de problematiek en mogelijke oplossingen.
Van oorsprong komt de soort enkel voor in Japan. Al in de negentiende eeuw werd ze in onze streken ingevoerd, in eerste instantie als veevoeder, maar ook als curiosum in (kasteel)tuinen. Alle Vlaamse populaties ontstonden uit weggeworpen tuinafval.
Japanse duizendknoop is ondertussen een algemeen verspreide soort in Vlaanderen. Enkel in de Polders en in delen van de Kempen ontbreekt ze nog. ln Wallonië komt Japanse duizendknoop ondertussen verspreid voor en vertoont er gelijkaardig gedrag als in Vlaanderen. ln Vlaanderen komen verder nog twee taxa voor, waaraan tot op heden onvoldoende aandacht is besteed. Een kleinbladige vorm van Japanse duizendknoop (var. compacta) wordt zeer zelden aangetroffen, meestal als relict van een oude aanplanting. Daarnaast dient vooral ook Fallopia x bohemica te worden aangestipt, de hybride van Japanse en Sachalinse duizendknoop, een plant met intermediaire kenmerken. Waarschijnlijk betreft het een taxon dat eveneens gekweekt wordt en dat net als de beide ouders uit tuinafval opslaat. Volgens sommige auteurs is de hybride nog agressiever dan de ouders. Ze is al op meerdere plaatsen in Vlaanderen gevonden (Gent, Brugge enz.) en wordt beslist vaak over het hoofd gezien.
Japanse duizendknoop is een typische soort van voedselrijke, vochtige standplaatsen, zowel in de (half)schaduw als in de volle zon. Ze wordt aangetroffen langs de bermen van wegen, spoorwegen en rivieren, in en langs bossen, op braakliggende terreinen, verlaten spoorwegterreinen enz. Waar Japanse duizendknoop opduikt, is de soort onverwoestbaar en neemt ze binnen de kortste keren grote oppervlakten in, waaronder geen enkele inheemse soort overleeft. Haar uitbreiding gebeurt hoofdzakelijk vegetatief. Populaties van Japanse duizendknoop kunnen een verhoogde erosiegevoeligheid tot gevolg hebben: in de winter, na de bladval, is de vrijgekomen grond extra onderhevig aan wind en water. Zonder twijfel is de plant een van de schadelijkste neofyten van de Vlaamse flora.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.