
Slanke sleutelbloem komt hoofdzakelijk voor in Midden- Europa. Noord- en Zuid-Europa worden door de soort gemeden. Er is een geïsoleerd deelareaal in de Kaukasus. In België is de soort algemeen in het Brabants district en het Maasdistrict, vrij algemeen in het Lotharings district en vrij zeldzaam in het Vlaams, het Kempens en het Ardens district.
Op Vlaamse schaal is slanke sleutelbloem algemeen, maar de regionale densiteitsverschillen zijn groot. De soort vertoont een licht negatieve trend, onder meer door het geleidelijk helemaal uitdoven van talrijke restpopulaties buiten het bos. Bovendien heeft het wegvallen van het traditionele hakhout- en middelhoutbeheer op veel plaatsen geleid tot een zeer sterke inkrimping van de populaties in bossen.
Slanke sleutelbloem is een middelhoge, overblijvende lentebloeier die vanaf april bloeit. De soort is een echte bosplant, die een grote affiniteit heeft met vochthoudende, vrij natte standplaatsen. Ze wordt dan ook het meest gevonden in alluviale bossen. Niet zelden groeit slanke sleutelbloem in heggen of langs slootkanten die al dan niet afgezoomd zijn door bijvoorbeeld knotbomen. Vaak wijst slanke sleutelbloem op dergelijke plaatsen op de vroegere aanwezigheid van bos of van houtkanten of bomenrijen rond agrarische percelen. Het bodemtype dat de soort voornamelijk verkiest, is slibrijk zand, leem en/of krijtverweringsgronden. Andere soorten die vaak aangetroffen worden op plaatsen met slanke sleutelbloem zijn bosanemoon, grote keverorchis, speenkruid en muskuskruid.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.