Wilde kamperfoelie heeft een eerder oceanisch areaal. De soort komt zuidelijk voor van Marokko over het Iberisch Schiereiland, Frankrijk en de Britse Eilanden tot het zuidelijke kustgebied van Noorwegen en Zweden. Oostelijk reikt het areaal tot West-Polen en de noordelijke en westelijke Alpen. Ook op Corsica, in het noordwesten van Italië en langs de Dalmatische kust kan men ze aantreffen. Ze is lokaal ingeburgerd in oostelijk Noord- Amerika. Wilde kamperfoelie komt in België algemeen verspreid voor, met uitzondering van de Polders.
Op Vlaamse schaal is wilde kaperfoelie uiterst algemeen. Tegenover de vorige karteringsperiode is er weinig veranderd. Enkel in de Duinen, vooral aan de Westkust, is het aantal vindplaatsen toegenomen. Dat heeft zeker te maken met de verdere verbossing van de duinen. Als typische kalkmijder slaagt de soort er toch in wat kalkarmere plekken in de overigens kalkrijke Duinen te koloniseren. Het zwaartepunt van het Vlaamse areaal ligt in de Kempen.
Wilde kamperfoelie treft men het meest aan in (loof)bos op wat voedselarmere en zuurdere standplaatsen. Bij voorkeur groeit de soort op wat lichtere, humeuze, zure zand- en zandleembodems, maar ook op zure leemgronden of op wat venige gronden komt men ze geregeld tegen. Als liaan zoekt ze gewoonlijk de wat warmere en lichtrijkere bosrand op, waar ze uitbundig bloeit en tot zaadzetting komt. Donker bos wordt gemeden, maar in iets meer transparante, ijlere bossen groeit wilde kamperfoelie vooral als niet-bloeiende bodembedekker. Behalve in bos vindt men de soort ook in houtkanten en hagen en in lichte struwelen.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.