Muntjak

Muntiacus reevesi

Beschrijving: 

Muntjak is de kleinste bij ons voorkomende hertachtige. Ze hebben een vrij rond rugprofiel, het formaat van een vos of een grote haas. De bovendelen zijn meestal kastanjebruin/roodachtig/grijsbruin, terwijl de buik gelig is met wit aan de binnenkant van de dij en de kin. De gezichten van beide geslachten vertonen opvallende V-vormige kruinstrepen. Bokken hebben een kort (6-8 cm), naar achter gericht gewei bestaande uit een enkele stang en opvallende bovenste snijtanden die als slagtanden naar buiten steken. Hun vrij lange (tot 15 cm) staarten (dit in tegenstelling tot ree) zijn uniform van kleur, met enkel wit aan de onderzijde van de staart dat meestal bedekt is door de okerkleurige staart . Muntjaks hebben een hondachtig voorkomen. Het geluid is een enkelvoudige, scherpe blaf herhaald met korte tussenpauzen, en vaak met langere intervallen in de voortplantingsperiode

Beheer: 

Actieve bestrijding van deze invasieve exoot is noodzakelijk om onze inheemse biodiversiteit te beschermen. Gezien de beperkte verspreiding in Vlaanderen wordt voor muntjak totale verwijdering nagestreefd, louter beheersing of nulbeheer zijn voor deze soort dus geen optie. Muntjak kan bestreden worden door afschot en eventueel afvangst. Er dient steeds toestemming gevraagd te worden aan de terreineigenaar om op het betreffende terrein te mogen bestrijden.

Beheeropties

  • Verwijdering van populatie

    Voor muntjak geldt de doelstelling van totale verwijdering voor Vlaanderen, om de negatieve impact tegen te gaan. Aangezien er momenteel maar een beperkt aantal exemplaren voorkomen, vermijdt verwijdering in deze vroege fase dat later meer exemplaren zouden moeten worden gedood. Bestrijding van muntjak kan het best via afschot, afvangst, of een combinatie van beide worden gerealiseerd.
    Lees meer