Juchtleerkever

Osmoderma eremita

Beschrijving: 

Deze 2,5 tot 3 cm grote bruine zeer plompe kever is moeilijk met een andere kever te verwarren. De dekschilden zijn niet glad zoals bij bv. vliegend hert of neushoornkever maar onregelmatig gegroefd, wel glanzend. Deze kever heeft geen vlekken op de dekschilden zoals de verwante en iets kleinere Gnorimus-soorten. De mannetjes scheiden een geur af die aan juchtleer (vergelijkbaar met zeemvel) doet denken. De mannetjes hebben een duidelijke langsgroef op het halsschild.

Ook uitwerpselen, verpoppingscoccons en restanten (poten, dekschilden) die gevonden worden in een holle boom kunnen, mits enige kennis, soortspecifiek herkend worden.

Beheer: 

Enkele van de bedreigde soorten houtbewonende kevers zoals de Juchtleerkever, het Vliegend hert en de Heldenboktor stellen hoge eisen aan hun habitat en het lijkt daarom noodzakelijk om hogere doelstellingen voor dood hout te formuleren voor hotspot gebieden en andere grote boscomplexen in Vlaanderen. Hierbij denken we aan het uitwerken van een netwerk van grote bosreservaten en set-asides, verouderingseilanden en individuele oude (vetreraanbomen) en dode bomen.