Nestkast voor vogels

Definitie: 

Nestkastjes voor vogels in de tuin

Heb je al een nestkastje voor vogels hangen in je tuin, op je balkon of onder je dakgoot? Elke lente weer is het spannend of de koolmees, pimpelmees, huismus of een andere soort je kastje gaat gebruiken. Het is zo leuk om ze af en aan te zien vliegen eerst met nestmateriaal dan met voedsel. En de pret is nog niet over, een beetje later vliegen de jongen uit en is het een gezellig gekwetter in de tuin. En dan kan alles nog eens opnieuw beginnen want soorten zoals de koolmees maken soms twee nesten per jaar.  

Wist je dat een paartje koolmees wel 700 keer per dag de nestkast bezoekt om de jonge te voederen. Dat zijn meer dan 10.000 bekjes vol met rupsen en andere insecten. En na het uitvliegen voederen ze nog twee tot drie weken de jongen. Een nestkastje alleen is dus duidelijk niet voldoende. Je tuin moet ook vol met insecten zitten om al die bekjes te voeden.

Een nestkast ophangen is een van de eenvoudigste manier om vogels aan te trekken in je tuin. Je kan deze kopen of zelf maken. Maar let erop dat de binnenkant van de nestkast niet behandeld is met verf of vernis. 

Afhankelijk van welke soort je wil aantrekken zijn er verschillende types van nestkasten. Op de website van Vivara en van de Natuurpuntwinkel vind je heel wat verschillende modellen. Maar best begin je met een model voor kool-, pimpelmees of mussen. Een nestkast voor huismussen hang je best op als er nog mussen in de buurt zijn. Eens er geen huismussen meer zijn komen ze maar moeilijk terug. Vaak zitten Huismussen onder het dak, dus als je gaat isoleren of het dak vervang en alle spleten dicht maakt voorzie dan nieuwe nestgelegenheid in de vorm van nestkasten. Nestkasten voor “speciale” soorten kan je ook ophangen maar weet dat de kans dat deze bezet geraken kleiner is.  

Wil je zelf aan de slag dan kan je op deze webpagina van natuurpunt of vogelbescherming bouwplannen vinden.