Fotosynthese

Suiker maken met zonne-energie

Fotosynthese

Fotosynthese

Fotosynthese is een biochemisch proces waarbij de groene planten, de meeste algen en sommige bacteriën zonlicht als energiebron gebruiken om koolhydraten oftewel suikers te vormen. Alles speelt zich af in het bladgroen, ook chlorofyl genaamd, en zit in korrels in o.a. bladeren en naalden van bomen.

In de atmosfeer zijn verschillende gassen te vinden zoals zuurstof, waterdamp en ook koolstofdioxide. Ook wel eens CO2 genaamd. CO2 en water worden omgezet tot zuurstof en suikers. Basisvoorwaarde voor fotosynthese is de absorptie van licht door het blad. Lichtenergie wordt zo omgezet in chemische energie.

Het suiker wordt gebruikt om andere organische stoffen te vormen zoals hout, hormonen, oliën, cellulose en eiwitten. Slechts 1% van het zonlicht dat het aardoppervlak bereikt, wordt uiteindelijk gefixeerd in energierijke verbindingen zoals suikers.

Voor een aantal processen zetten groene planten hun opgebouwde suikers weer om naar CO2 en water. Net zoals wij suikers verbruiken om in leven te blijven, doet een plant dat ook. Suikers dienen dus niet enkel voor de groei maar ook voor het onderhoud. Dit proces dat energie vrijstelt, heet respiratie en hierbij wordt zuurstof verbruikt. Een voorbeeld is de actieve opname van water en mineralen door de boomwortels. Dit vraagt energie en dus ook zuurstof.

Zolang de productie van suikers groter is dan het verbruik, zal een boom blijven leven en groeien. En dus ook netto zuurstof produceren. Als een boom ouder wordt en begint af te takelen, zal het verbruik groter worden dan de productie en sterft de boom. Als een plant op een gegeven moment sterft dan zal zijn organisch materiaal worden afgebroken door planteneters en afvaleters: schimmels, bacteriën en bodemdieren. Deze hebben net zoveel zuurstof nodig om die plant af te breken als die plant in zijn leven heeft geproduceerd. Uiteindelijk is er dus geen zuurstof bijgekomen.

Maar, op het moment dat een plant sterft is er ruimte voor een nieuwe. Die zal zuurstof produceren terwijl de oude plant wordt afgebroken en op die manier wordt er uit de atmosfeer geen zuurstof meer verwijderd.

Definitie: 

Fotosynthese is een biochemisch proces waarbij de groene planten, de meeste algen en sommige bacteriën zonlicht als energiebron gebruiken om koolstofdioxide en water om te zetten in suiker. Dit gebeurt in de bladgroenkorrels door middel van het pigment chlorofyl. Bekijk de video rechts boven op deze pagina om meer te weten te komen over het proces van fotosynthese.