Wolf

Canis lupus

Een Wolf onderscheiden van grote herdershond, tamaskan of husky is niet eenvoudig. Honden en Wolven zijn zelfs genetisch dezelfde soort! Daardoor kunnen de twee dieren ook worden gekruist tot wolfshonden (Tsjechische wolfshond, Saarlooswolfshond) met bijna alle kenmerken van een Wolf. Onderscheid is niet steeds mogelijk. Let daarom op de volgende kenmerken, in aflopende belangrijkheid. Totale zekerheid is er enkel bij DNA-onderzoek, verzamel daarom indien mogelijk ook haren, de uitwerpselen of aangebeten prooi. Aangezien er terug wolven leven in Vlaanderen en omgeving, moet steeds met een Wolf rekening gehouden worden.

  • Een wolf is meestal veel schuwer dan een hond, zwervers zijn ook steeds alleen. Ze zien er vanop een afstand nogal onopvallend gekleurd uit met een onbeweeglijke staart.
  • De rug van een Wolf is horizontaal recht, die van een hond loopt bijna steeds af naar de achterpoten
  • De Wolf heeft een bredere kop dan honden
  • Een Wolf heeft een wit masker rond de mond, sommige wolfshonden en tamaskan hebben dit ook, maar dan is er dikwijls ook wit rond de neus. Dat kenmerk hebben Wolven niet.
  • De Wolf heeft een dik behaarde, bijna steeds naar beneden hangende rechte staart, ook bij het lopen. Bij honden wordt de staart sikkelvormig, soms horizontaal en zelfs naar boven gehouden bij het lopen. De staart is echter een expressiemiddel, ook bij Wolven, en kan dus bij sociale interactie alle standen aannemen. Het herkennen van Wolven op camerabeelden kan enkel indien het goed belichte, stabiele beelden zijn en de kenmerken te zien zijn.
  • De uitwerpselen zijn bruingrijs tot grijs of grijs-wit met duidelijke haren of botresten. Ze hebben een kleine draai aan beide uiteinden. Ze worden vaak op markante punten gedeponeerd zoals bij wissels.