Slechtvalk

Falco peregrinus

Beschrijving: 

De Slechtvalk is onze grootste valk. Hij is fors gebouwd met korte, brede vleugels en staart. In alle kleden is de zwarte kopkap met brede, zwarte baardstreep zeer opvallend. De volwassen vogels zijn blauwgrijs vanboven en hebben een zwarte bandering op de witte onderdelen. Jonge vogels zijn bruin vanboven en hebben zwarte lengtestrepen op de onderdelen. In de vlucht zijn de vleugels meestal licht naar achteren gebogen met een duidelijke vleugelbocht. In actieve vlucht zijn de vleugelslagen vrij snel en nogal ondiep en bereikt de vogel een gemiddelde snelheid. Bij het achtervolgen van een prooi is de vlucht doelgerichter en krachtiger, met plotselinge versnellingen tussendoor aan duizelingwekkende snelheden.

Beheer: 

Door actieve bescherming en het plaatsen van specifieke nestkasten op allerlei hoge constructies kan de Slechtvalk weer jaarlijks tot broeden komen. Bij plaatsing van de nestbakken moet men rekening houden met het voldoende grote jachtterrein waarover deze roofvogels moeten kunnen beschikken. Belangrijk is hierbij ook rekening te houden met de mogelijke aanwezigheid van beschermde broedende prooidieren in de omgeving.

De Slechtvalk kan eveneens een probleem vormen voor duivenliefhebbers. Vooral eind februari willen slechtvalkmannetjes aan de vrouwtjes willen tonen hoeveel ze in een korte tijd wel niet kunnen bijeenvangen. Immers, hoe efficiënter het mannetje jaagt, hoe meer kans dat de jongen opgroeien. Echter, na de ruiperiode in de winter zijn de duiven uit conditie en meestal tegen einde februari nog niet in vorm. Lees hier meer over het verminderen van verlies van duiven aan roofvogels.