Hoe lees ik een band?

De banden van een tractor zijn belangrijke onderdelen. Ze verdelen het gewicht van de tractor en de eventuele aangebouwde werktuigen over de bodem. Een goede keuze van de banden en een juiste bandenspanning zijn dan ook noodzakelijk om de impact van deze machine op de bodem tot een minimum te beperken. Maar, ook voor de veiligheid is het noodzakelijk om de juiste band voor de juiste toepassing te kiezen. Een fout type band of de verkeerde bandenspanning kunnen de veiligheid in gedrang brengen.

Close-up van band met gegevens (Inverde, Koen Pans)

Banden, welke gegevens kan je erop terugvinden?

In het onderstaand filmpje leggen we uit waar je al de noodzakelijke informatie kan vinden over de eigenschappen van een band.

 

Hoe lees je banden?
Doel: Duidelijk maken wat de gegevens die op een tractorband staan betekenen.
In dit filmpje laten we je zien wat de specifieke maataanduidingen zijn van een tractorband.
De typische tractorband met visgraatmotief heeft tegenwoordig meestal deze maataanduiding.
480/70R34 149A8/B

480 betekent dat de band 480 mm of 48 cm breed is.
70 duidt op de verhouding breedte/ flankhoogte. Dat betekent dat de flankhoogte 70% is van de breedte, van 480 mm dus in dit geval 336 mm of 33,6 cm.
R: duidt op de radiale kaskasopbouw. Tegenwoordig hebben de meeste tractorbanden een radiale opbouw. Dat geeft meer souplesse of comfort en het zorgt er ook voor dat de banden een lagere bandenspanning aankunnen voor minder bodemverdichting op het terrein
34 is de diameter van de velg waarop de band past. De maat is in inch, 1 inch is 2,54 cm.
De kleinere aanduiding 149 is de loadindex of het draagvermogen. Dat komt overeen met een waarde die je in een tabel kan opzoeken. 149 komt overeen met 3250kg dat de band kan dragen. Dit draagvermogen is gelinkt aan de snelheidsindex A8 (= 40 km/u). Dit alles bij een bandenspanning van 2,4 bar. Hieronder staat dat alles in kleine letters nog aangegeven.
De B die erachter staat geeft aan dat hetzelfde draagvermogen geldt voor een maximale snelheid van 50 km/h (= snelheidsindex B)
De drie gegevens: snelheid-draagvermogen en bandenspanning hangen altijd samen. Wijzig je één van deze dan zullen meestal de andere parameters ook wijzigen. Om dat alles onder controle te krijgen gebruiken we een spanningstabel die bij elke band hoort. Hierover meer tijdens een volgend filmpje.