Voorkomt wateroverlast

Wadi infiltreert regenwater op een natuurlijke manier (Feed Food Health Campus te Tienen © POM Vlaams-Brabant) (2B Connect, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Vlaams-Brabant)
Betonnen bufferbekkens zijn duur, lelijk en hebben geen biodiversiteitswaarde (Tienen-Grijpen te Tienen © 2B Connect) (2B Connect)
Rotonde ingericht als wadi en habitat voor bestuivers (Nolimpark te Overpelt © 2B Connect) (2B Connect)

Groene en blauwe elementen op bedrijventerreinen helpen wateroverlast te voorkomen. Daardoor is er voor de bedrijven minder kans op schade door overstromingen.

Hevige zomeronweders kunnen op een mum van tijd een straat of een hele wijk volledig onder water zetten. Vanwege hun grote verharde oppervlakte vormt wateroverlast dan ook een reële bedreiging op bedrijventerreinen. Door te investeren in natuur, wadi’s en waterdoorlatende verhardingen kan er meer water in de bodem infiltreren, verdampen en gebufferd worden. Daardoor lopen bedrijven zelf minder risico en helpen ze ook elders wateroverlast te voorkomen. Bovendien kunnen zo eveneens kosten bespaard worden bij de aanleg van rioleringen en artificiële infiltratie- en bufferbekkens.