De aftaktussenas

Om het aandrijfvermogen van de tractor naar het werktuig over te brengen maak je gebruik van een aftaktussenas. De aftaktussenas kan meebewegen met de stand van het aanbouwwerktuig.

Er gebeuren tamelijk veel ongevallen met een aftaktussenas die ernstige letsels en zelfs de dood tot gevolg hebben. Vandaar dat een goed onderhoud, controle van de veiligheidsonderdelen en een correcte bevestiging van de aftakas aan de tractor en het aanbouwwerktuig zeer belangrijk zijn.

Door de machinerichtlijn wordt de aftaktussenas als een aparte machine aanzien en heeft het een CE-conformiteit (CE-logo) met eigen specifieke veiligheidskenmerken.

De aftkas
De aftaktussenas (Inverde, Koen Pans)

Een aftaktussenas bestaat uit de volgende onderdelen:

  • kruiskoppeling,
  • profielbuis,
  • bescherming,
  • veiligheidskoppeling.

Onderhoud en controle van de aftaktussenas

Het onderhoud van de aftaktussenas bestaat voornamelijk uit het regelmatig controleren en met het juiste smeervet smeren van de kruiskoppelingen en de profielbuizen. Je gebruikt het standaardvet type 2 (NLGI klasse), bij voorkeur biologisch afbreekbaar. Alle onderdelen dienen gesmeerd te worden voor het in gebruik nemen, daarna volgens de voorschriften van de fabrikant. In de winter kan je ook de beschermbuis invetten zodat deze niet kan vastvriezen.

De lagers en de profielbuizen worden regelmatig gecontroleerd op speling en scheuren. Als je bij een controle extreme slijtage vaststelt vervang je het onderdeel waar de slijtage zich voordoet. Bijna alle onderdelen zijn apart te vervangen. Gebruik nooit een aftaktussenas die slijtage vertoont of waarvan de veiligheidsonderdelen niet meer werken of zelfs afwezig zijn. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur en de veiligheid.