European Chainsaw Standards

Europese kettingzaagstandaarden (ECS)

In België gebeuren jaarlijks tientallen zware ongelukken met kettingzagen, zowel bij mensen die dagelijks met een kettingzaag werken als bij occasionele gebruikers. Ook in andere Europese landen (en over de hele wereld) zijn ongevallen met een kettingzaag een veel voorkomende zaak. Om het aantal ongelukken met een kettingzaag bij boomverzorging en bosbouwwerkzaamheden te verminderen op Europees niveau, werd een operationeel en duurzaam certificeringsysteem voor kettingzaaggebruikers uitgewerkt. Een eerste stap in dit certificeringproces was het opstellen van een normenschaal en het ontwikkelen van examenprocedures die toepasbaar zijn in elk Europees land en die bovendien ondersteund worden door de industrie en de boomverzorgings- en bosbouwsector: de European Chainsaw Standards. Die Europese kettingzaagstandaarden leggen vast wat een kettingzaaggebruiker minimaal moet weten en kunnen om op een veilige en verantwoorde manier met een kettingzaag om te gaan. De standaarden zijn ontwikkeld en goedgekeurd door een team van kettingzaagexperts uit heel Europa.

logo ECC (EFESC)

Er zijn Europese standaarden beschikbaar voor vier opeenvolgende niveaus:

  • Niveau 1: onderhoud en doorkorttechnieken
  • Niveau 2: basisveltechnieken
  • Niveau 3: gevorderde veltechnieken
  • Niveau 4: windval en beschadigde bomen vellen

Download de verschillende European Chainsaw Standards via de EFESC website(opent nieuw venster).

Europese kettingzaagcertificaten (ECC)

Door het afleggen van een examen op basis van de Europese kettingzaagstandaarden kun je een certificaat behalen: het European Chainsaw Certificate (ECC). Voor elk niveau van de kettingzaagstandaarden is er een certificaat dat doorheen heel Europa erkend wordt. Momenteel kun je bij Inverde al examen afleggen voor ECC 1 (onderhoud en doorkorttechnieken), ECC 2 (basisveltechnieken), ECC 3 (gevorderde veltechnieken) en ECC 4 (windval en beschadigde bomen vellen).

Bomen vellen in openbare bossen? Certificaat verplicht vanaf 1 september 2019

Vanaf 1 september 2019 moet iedereen die met een kettingzaag werkt in de Vlaamse openbare bossen over het ‘European Chainsaw Certificate’ (ECC) beschikken. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) wil daarmee de veiligheid van de kettingzaaggebruiker vergroten en ongevallen vermijden.

lees meer(opent nieuw venster) >

Hoe behaal ik een Europees kettingzaagcertificaat?

Wil je jezelf goed voorbereiden op het examen voor het behalen van een Europees kettingzaagcertificaat kijk dan zeker hieronder. Daar vind je voor elk niveau de exameninhoud, het examenverloop en een voorbeeld van een theorie examen. Zo kan je je slaagkansen vergroten en testen of je al over voldoende kennis beschikt.