Korte kennismaking met de Steenmarter
De Steenmarter is zo groot als een kleine kat, met een dikke staart. Hij eet vooral ratten en muizen, maar ook eieren, vogels en is vreemd genoeg verzot op brood. Hij maakt zijn...
Ooit was de Steenmarter een erg zeldzaam dier. Ze werden massaal vervolgd en waren ook vrij kieskeurig in de keuze voor hun leefgebied. Die situatie is recent veranderd door de opkomst van een nieuw 'type' Steenmarter, dat zich helemaal heeft aangepast aan de menselijke omgeving. Het gevolg is dat de Steenmarter geleidelijk aan West-Europa terug veroverd heeft als leefgebied. Ze leven nu niet enkel op het platteland in verlaten schuurtjes, maar ook in woonwijken en zelfs het centrum van steden. Daar eten ze grote hoeveelheden ratten en muizen.
Toch is het niet enkel positief nieuws. Steenmarters kunnen voor geluidsoverlast zorgen en durven daken, isolatie of auto-onderdelen beschadigen. Soms belagen ze zelfs je kippen of kleine huisdieren als cavia’s en konijnen.
Gelukkig bestaan er maatregelen die samenleven met Steenmarters aangenamer maken. Ook is er de mogelijkheid om een schadevergoeding te krijgen, maar daarvoor moet je één van de verplichte stappen ondernemen. De andere (vrijblijvende) ingrepen helpen de dieren weghouden.
Op deze overzichtspagina schetsen we de Steenmarter als soort, bekijken welke schade hij veroorzaakt en hoe dit kan worden opgelost of beter nog, voorkomen! Hier wordt nog verder aan gewerkt. Kom dus binnenkort zeker nog eens een kijkje nemen voor nieuwe informatie. Alle kennis mag verspreid worden, met bronvermelding. De informatie en media in dit traject zijn aangeleverd door onderstaande organisaties: ANB, INBO, Natuurpunt en inverde.