Pellets

Pellets voor pelletkachel (Wim Massant, Inverde)
Pelletkachel (Wim Massant, Inverde)
houtpellets
Houtpellets in verpakking (Agriselect)

Met het resthout van de boomkap kunnen we snippers of pellets maken. Pellets zijn hoogkwalitatief en vergen daarom het beste hout dat overblijft. De meeste pellets worden gemaakt uit naaldhout omdat dit het meest geschikt is voor de verwerking en aan de hoge kwaliteitseisen voldoet. Hoewel er machines zijn om zelf pellets te maken, raden wij dit af. Pellets moeten voldoen aan bepaalde normen, zo is de optimale diameter voor pellets die gebruikt worden in automatische toestellen ongeveer 6 mm. Die geven het minste problemen in transport en verbranden met optimale emissies. De toestellen die zulke pellets kunnen maken zijn duur en niet interessant voor de particulier. Een pelletkachel met een thermisch vermogen van ongeveer 10 kW verbruikt zowat 3 ton pellets per jaar (of gemiddeld 1 kg pellets per uur)

Wat duurzaamheid betreft zijn pellets een zeer goed compromis tussen fijn stof en uitstoot van broeikasgassen. Echter pellets die niet gemaakt worden van resthout en/of die komen van over de oceaan zijn niet duurzaam. Probeer dus pellets te kopen die lokaal (België) worden geproduceerd en afkomstig zijn van resthout, zonder onzuiverheden, geen schors, laag as-gehalte en een hoge calorische waarde. Vanwaar de pellets afkomstig staan moet op de verpakking staan. Of ze van resthout gemaakt zijn of niet vind je niet terug op de verpakking. Er bestaat een kwaliteitslabel voor pellets, het A1 EN-plus label en het DINplus-label. Dit is een waarborg voor pellets van een goede kwaliteit maar zegt bijna niets over de duurzaamheid. Wel kan het FSC of het PEFC-label aanwezig zijn wat wijst op duurzame houtoogst. Deze labels zeggen echter ook niet of de pellets van resthout gemaakt zijn of niet.

Pellets die droog gestockeerd worden, behouden jarenlang hun eigenschappen. Een droge ruimte binnen houdt de pellets met zekerheid vochtvrij. Stockeer je de pellets buiten, dan moeten ze afgeschermd onder een afdak staan. Ook bij wind mag er geen regen aan kunnen. Let er ook altijd op dat de pellets vrij van de grond staan.

Voordelen van pellets

  • minder fijn stof dan brandhout (maar meer dan fossiele brandstoffen)
  • kan gebruikt worden in geautomatiseerde systemen
  • moderne pelletkachels hebben een thermostaat en kunnen dus geprogrammeerd worden als een centrale verwarming
  • opslag is eenvoudig

Nadelen van pellets

  • prijs (maar lager dan fossiele brandstoffen)
  • meer CO2 dan brandhout, maar minder dan fossiele brandstoffen
  • kan je niet zelf maken
  • meer onderhoud dan mazout- of aardgaskachel

Tips voor de aankoop

  • Probeer pellets te vinden die afkomstig zijn van houtafval en zaagsel, de zogenaamde reststromen. Gebruik liever geen pellets van bomen die speciaal daarvoor zijn geteeld.
  • Koop geen pellets die de oceaan hebben moeten oversteken, de milieuwinst is quasi nul.
  • Koop pellets met FSC of PEFC-label, ze zijn afkomstig van bossen die duurzaam worden beheerd. Dit label wil echter niet zeggen dat de pellets van reststromen afkomstig zijn.
  • Er zijn hoogcalorische en laagcalorische pellets, de tweede zijn standaard. Voor gebruik van de eerste moet mogelijk de installatie afgesteld worden.