Hout kopen om zelf brandhout te maken

Pikhaak in meterhout Amerikaanse eik
Stapelen van brandhout in het bos.
Resthout kan je gebruiken als brandhout. Maar laat voldoende dood hout in het bos want dit is belangrijk voor de biodiversiteit. (Robbie Goris, inverde)

Wie graag zelf de handen uit de mouwen steekt kan zijn brandhout kopen ‘op stam’ en het daarna zelf gaan vellen en opwerken tot brandhout. Het meeste brandhout voor particulieren wordt aan de man gebracht via openbare verkopen. Dat kunnen de grote verkopen zijn, maar dat kan ook zijn dat het verkopen betreft die lokaal georganiseerd worden binnen een gemeente of voor een provinciaal domein. De grote houtverkopen worden steeds een 4 weken voor de verkoop aangekondigd via www.houtverkopen.be(opent nieuw venster). Het zijn vooral de verkopen van Meerdaal, Zoniën, Hallerbos waar er brandhoutloten voor particulieren worden aangeboden. De andere regio’s hebben kleinere verkopen waarbij brandhout uit de regio wordt aangeboden, meestal in de maanden oktober tot december.

De verkoop van brandhout is minder gestructureerd. De Bosgroepen bieden soms brandhout aan via een lokale openbare verkoop. Sinds begin 2018 wordt er door enkele Bosgroepen brandhout aangeboden via een webapplicatie: www.brandhoutweb.be(opent nieuw venster).

Hout dat geschikt is voor hoogwaardige toepassing zoals timmerhout en fineer wordt niet als brandhout verkocht of haalt veel hogere prijzen. We huldigen immers steeds het principe dat enkel resthout mag gebruikt worden voor brandhout, geen mooie rechte dikke stammer kwaliteitshout!