De juiste installatie

De juiste kachel

Wanneer je je kachel in een speciaalzaak koopt, krijg je door de vakhandelaar een aantal vragen voorgeschoteld. Waar moet de kachel voor dienen? Hoe groot is de te verwarmen ruimte? Hoe zit het met je schoorsteen?
Veel mensen kopen echter een tweedehands exemplaar of een kachel bij de doe-het-zelf-zaak. We geven hier wat tips waarmee je best rekening houdt. 

Koop een kachel niet te groot of te klein (Rollin Verlinde)

Niet te groot, niet te klein

Met een te grote kachel wordt het al gauw te warm in huis. Je ziet je genoodzaakt om het vuur te smoren, maar juist dan komen veel meer schadelijke stoffen vrij. Laat u adviseren of bereken op voorhand het benodigde vermogen.

 

 

 

open haard met brandhout (rawpixel, pexels)

Open haard

Hoe gezellig ook, een gewone open haard produceert 35 keer meer fijn stof dan een moderne kachel en maar liefst 250 maal meer dan een moderne pelletkachel. Een inbouwcassette is maar iets beter. Gebruik een open haard dus slechts uitzonderlijk of vervang hem door een kachel.

Schoorsteen

De trek van de schoorsteen wordt beïnvloed door diverse parameters: onderhoud, hoogte, doorsnede, bouwmateriaal, het weer, nabijheid van gebouwen etc. Je kan enkel stoken als de schoorsteen goed trekt. Indien niet, laat hem reinigen of vraag een vakman voor advies.

Een goede verluchting

Het verbranden van hout verbruikt steeds verse lucht. Een goede ventilatie is daarom een noodzaak. Maak de leefruimte niet te luchtdicht en zorg er steeds voor dat er aanvoer van verse lucht is in de ruimte waarin de kachel staat. 

Veel moderne kachels hebben een externe luchtaanvoer. Dat betekent dat de verse lucht via een gesloten buis naar de kachel wordt gebracht. Hierdoor neemt het rendement van je verwarmingsinstallatie toe, simpelweg omdat er geen koude buitenlucht door de leefruimte wordt getrokken.