Gereedschappen en machines voor het onderhouden van hagen en heggen

Handgedragen gereedschap en machines

Wanneer men denkt aan gereedschap voor beheer van hagen en heggen denkt men in de eerste plaats aan een heggenschaar. In tuin en parken en bij heel regelmatig geschoren hagen ( jaarlijks of om de 2 jaar) werkt dit perfect.

Wanneer men echter niet jaarlijks scheert ( wat wenselijk bij landschappelijke bloesem- en struweelheggen)  lukt het met een handgedragen heggenschaar in veel gevallen niet meer. Wie verder met handgereedschap aan de slag wil, zal dan zeker een goede snoeischaar, takkenschaar en snoeizaag nodig hebben.

Machinaal onderhoud van hagen en heggen

Landschappelijke hagen en heggen die al snel enkele honderden meters uitmaken zijn best arbeidsintensief om met handgereedschap te beheren. De machines die hiervoor kunnen gebruikt worden zijn gemonteerd op een maaiarm van de tractor of werktuigdrager en zijn hydraulisch aangedreven. Deze kunnen dan zowel in de horizontale of verticale stand gebruikt worden. Ideeal blijft het nastreven van een  A vorm

Volgende machines worden hiervoor gebruikt.

Klepelmaaiers met speciaal T vormige geslepen klepels die specifiek gemaakt zijn voor het snoeien van heggen. Specifiek voor het snoeien van eenjarige hergroei. Deze werken zeer snel en het snoeiafval hoeft niet opgeruimd te worden omdat dit in kleine stukken geslagen is. Let op, het is volledig af te raden klepelmaaiers van gelijk welk type te gebruiken om dieper te gaan insnoeien en ook oudere takken te gaan snoeien. Het ziet er totaal niet uit en ook al staat de heg terug groen in het groeiseizoen de schade op langere termijn is er wel, maar is niet direct zichtbaar.  Takken versplinteren meer dan nodig, scheuren in en rotten langzaam weg. Er komt ook veel houtig snoeiafval in de heg terecht wat nadelig is voor de specifieke interessante vegetatie die groeit aan de voet van de heg. .

De heggenschaar knipt de takken door, waardoor een glad snijvlak ontstaat wat de hergroei ten goede komt. Heggenscharen kunnen tot 3 meter breed zijn. De maximale takdikte is meestal 3,5 cm. Belangrijk bij de heggenschaar is dat de rijsnelheid niet te hoog ligt om een goed resultaat te garanderen.

De takkenschaar is vergelijkbaar aan de heggenschaar, maar knipt dikkere takken door. Afhankelik van de uitvoering van 5 tot 10 cm dikte. De werksnelheid ligt nog lager dan de heggenschaar. Het snoeiafval moet nadien verzameld en afgevoerd of verhakseld worden.

De slagmaaier heeft veel weg van een cirkelmaaier  voor gras. Deze messen draaien op hoge snelheid en snijden en verhakselen de jonge twijgen. Deze is dan ook te gebruiken voor het snoeien van eenjarige hergroei en zoals de klepelmaaier niet voor dikkere twijgen om versplintering van de takken te voorkomen

De meervoudige cirkelzaag is uitermate geschikt voor het snoeien van dikkere takken. Het in de hoogte en breedte terugzetten van heggen gebeurt dan ook bij voorkeur met de meervoudige cirkelzaag. Het snoeiafval moet wel afgevoerd worden. Dit kan gemakkelijk  met een kraantje met klem gebeuren.

takkenschaar op maaiarm van tractor (Inverde, Valentijn De Cock)