Het bosmaaiercertificaat

Waarom zou je naast het volgen van een opleiding ook het certificaat behalen?

De welzijnsreglementering voorziet geen certificaten voor het besturen van een mobiel arbeidsmiddel. Toch zijn er een aantal elementen waarmee je rekening moet houden. Als werknemer moet je bijvoorbeeld een 'adequate' opleiding gevolgd hebben vooraleer je een bepaald mobiel arbeidmiddel mag besturen of bedienen. Dit wil zeggen dat de opleiding passend en doeltreffend moet zijn. Om in te schatten of de opleiding ook doeltreffend was en je effectief over de nodige competenties en vaardigheden beschikt, kan je na een opleiding een proef of examen afleggen. Als werknemer kan je hiermee aantonen dat je over voldoende competenties en vaardigheden beschikt om veilig met dat specifieke mobiele arbeidsmiddel te werken. Als werkgever weet je dat de persoon met het certificaat over voldoende competenties beschikt om veilig te kunnen werken.

Het examen bestaat uit een theorie-examen en een praktische proef. Indien je voor elk van de onderdelen slaagt ontvangt je een certificaat. Dit certificaat heeft een beperkte geldigheidsperiode omdat bepaalde kennis en vaardigheden na verloop van tijd vervagen en je een opfrissing nodig hebt.

Het bosmaaiercertificaat

Met het examen worden de basisvaardigheden bij het onderhoud en gebruik van een bosmaaier en het scherpen van twee snijgarnituur.

Het examen bestaat uit een theoretische test met 20 meerkeuzevragen en een praktische proef.
Duur theorie-examen: 15 minuten
Duur praktische proef: 45 minuten

Klik hier voor de criteria van beoordeling.

De theoretische test

Om je beter voor te bereiden op het theorie-examen kan je hieronder een test vinden. Zo heb je een idee over de mogelijke vragen en kan je testen hoever het met je theoretische kennis staat.

De praktische proef

De praktische proef bestaat uit vier onderdelen:

1. de kandidaat maait een hooiland met een grassnijblad of slagmes na de nodige controles uit te voeren;
2. de kandidaat demonstreert een tweede snijgarnituur zoals maaidraad, hakselmes of zaagblad;
3. de kandidaat demonstreert het dagelijks onderhoud van de machine en twee snijgarnituren.

De bosmaaier is een ideaal instrument om hoog gras op en vlotte manier te maaien. Het toestel is relatief goedkoop en soms de enige optie als je ergens met zwaardere machines niet kan komen.
We kiezen een maaier aangepast aan het werk qua vermogen en snijgarnituur. Zo zijn er maaidraden voor kort gras en snijbladen voor hoog gras, ruigtes en boompjes.

Het is belangrijk dat het harnas goed afgesteld wordt. Zo moet het gewicht van de machine goed over beide schouders worden verdeeld. De bovenkant van de haak moet worden gepositioneerd op een handbreedte van het heupbeen. Een alternatieve manier is een handlengte nemen tussen heupbeen en de onderkant van de haak. Het afnemen van de bosmaaier moet snel kunnen gebeuren in geval van nood, probeer dit dus eens op voorhand.

Vervolgens starten we de machine naar de aanwijzingen in de handleiding. We controleren het stationair toerental. Het snijblad moet stilvallen als je geen gas meer geeft, maar de motor moet wel blijven draaien. Vervolgens test je de werking van de stopknop.

De bosmaaier wordt ingehaakt op een manier dat hij in balans is. De snijgarnituur komt daarbij in rechte lijn voor je gezicht en je armen maken een hoek van iets meer dan 90 graden.

Bij het maaien van hoog gras geven we enkel gas als we van rechts naar links bewegen. Zo nemen we het gras mee en leggen het op een rij. Als we terugkomen wordt geen gas gegeven. Door het lossen van het gas spaar je de motor en is het verbruik lager.

Ga niet te breed met de maaikop, je belast je rug en het gewicht van het gras wordt groot wat het werk zwaarder maakt. Hier werken we met een slagmes, dat is de meest polyvalente snijgarnituur. Minder gekend is het grassnijblad met geharde tanden , vooral handig bij rechtstaand gras met dikke pollen of voor het maaien van riet.

Een draadsnijkop met maaidraad kan ook, en wordt vooral gebruikt bij korter gras en in de buurt van obstakels zoals omheiningen en palen. Let wel op, want de maaidraad kan onherstelbare schade toebrengen aan bomen.

Tegenwoordig zijn er ook goede accumachines beschikbaar. Ze zijn veel stiller dan benzinemotoren en produceren dus geen uitlaatgassen. De autonomie is daarentegen wat lager en je werkt er ook best niet mee in de regen.