Plantenlijsten voor een tuin vol leven

Op internet vind je heel wat info over mooie tuinplanten. Maar hoe weet je dat de gekozen planten ook nuttig zijn voor de natuur? Er zijn heel wat lijstjes met topplanten voor vlinders of bijen. Hoewel de meeste van deze lijstjes wel planten bevatten die vlinders en bijen aantrekken is er toch weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar welke planten nu het beste zijn. Dit is ook niet eenvoudig want er zijn zeer veel planten en nog meer cultivars. Die allemaal onderzoeken is bijna onbegonnen werk.

We hebben zelf ook een aantal lijsten (in excel) gemaakt per tuinbiotoop. De basis van onze lijsten zijn inheemse soorten aangevuld met uitheemse soorten. De toegevoegde uitheemse soorten staan in publicaties die aangeven dat deze soorten vrij veel nut hebben voor onze natuur. De onderstaande lijsten zijn zeker niet volledig. Er zullen nog heel wat plantensoorten zijn die nuttig zijn voor de natuur maar ze zijn een goede basis. 

Koninginnenkruid is een mooie inheemse plant die in de zomer bloeit en heel wat bijen en vlinders aantrekt. (Vildaphoto)

We hebben twee lijsten:

Ook de meeste planten in de plantenzoeker van Velt(opent nieuw venster) zijn goed voor de natuur. Wil je veel vlinders aantrekken dan is de website van de Vlinderstichting van Nederland(opent nieuw venster) een aanrader.

Zoals reeds gezegd vormen inheemse soorten de basis van de lijst. Deze soorten zijn vaak het nuttigste voor onze wilde dieren. De meeste insecten zijn namelijk aangepast aan de plantensoorten die van nature bij ons voorkomen. Een nadeel is de beschikbaarheid van inheemse soorten in tuincentra. Zaad kan je vrij makkelijk bestellen maar inheemse planten in pot zijn minder beschikbaar. Winkels waar je zaad van inheemse soorten kan kopen zijn bijvoorbeeld  Ecoflora(opent nieuw venster), Ecosem(opent nieuw venster), Cruydt-Hoeck(opent nieuw venster), MediGran(opent nieuw venster), De Bolderik(opent nieuw venster), Biodivers(opent nieuw venster) en Rieger-Hofmann(opent nieuw venster). Sommige inheemse soorten in pot worden verkocht in grote tuincentra of bij vaste plantenkwekers zoals Willaert(opent nieuw venster), vaste planten Spruyt(opent nieuw venster) en Genker plantencentrum(opent nieuw venster). Het is wel niet steeds duidelijk wat de herkomst is van de planten in kwestie. Sommige planten zien er toch wat anders uit dan hun soortgenoten in het wild.

Kijk dus zeker ook eens bij lokale plantenkwekers en vraag naar hun aanbod. Plantenwinkels die (geheel of gedeeltelijk) gespecialiseerd zijn in oorspronkelijke inheemse planten zijn bijvoorbeeld:

en in Nederland

Meer info