Hoe kubeer ik een individuele boom?

Je wil weten hoeveel volume hout er in een enkele boom zit? Op deze pagina leggen we je uit hoe je dit doet

  • voor een liggende stam
  • een boom die rechtop staat (een boom 'op stam' zeggen we dan)

Bij deze laatste leer je 

  • de quick-and-dirty manier aan de hand van het vormgetal
  • de nauwkeurige manier met opzoekingswerk in kubeertabellen
Digitale boommeting door boswachter (onbekend)

Kuberen van een boom op stam via kubeertarieven

Met behulp van kubeertarieven kan het volume in kubieke meter van een bepaalde boomsoort met een bepaalde (totale) hoogte en een bepaalde diameter of omtrek op borsthoogte vrij naukeurig worden afgelezen (zie voorbeeld tabel hieronder). Achter deze tabellen gaan vrij ingewikkelde formules schuil die zijn gebaseerd op heel wat metingen van gekapte bomen. Kubeertarieven zijn specifiek per boomsoort en per groeiplaats.

De voor België meest gebruikte tarieven zijn die van Dagnelie et al(opent nieuw venster). Ook voor kuberingen binnen Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en tal van andere beheerinstanties en bosbouwbedrijven. Hier kun je een voorbeeld downloaden voor Grove den. Het volume van je boom vind je waar de totale hoogte in meter en de omtrek op borsthoogte in centimeter elkaar kruisen. ! Let wel, de borsthoogte is volgens dit model op 1,5 m (invloed Franse bosbouwcultuur)

De kubeertarieven van Quataert et al. voor Beuk (p11) en inlands Eiken (p12) geven voor de Vlaamse groeiplaatsen betere cijfers dan Dagnelie. Hier wordt dus 1,3 m als borsthoogte genomen (=onze standaard).