Kies voor streekeigen planten, verwijder exoten

Er is heel wat over te zeggen, maar samengevat komt het hier op neer: biodiversiteit gaat om lokaal en dus om inheems. Soorten van elders zijn vaak mooi, maar ze behoren niet tot onze natuur en soms vormen ze zelfs echte problemen (in dat geval noemen we ze invasieve exoten), niet alleen voor de natuur, maar ook voor mens en economie.

Wie in zijn bedrijf aan biodiversiteit wil werken, kan daarom eigenlijk maar één ding doen: werk met inheemse soorten en verwijder uitheemse soorten (en zeker die invasieve exoten).

Over het wat en waarom van inheemse soorten, is er veel informatie te vinden. Een goed overzicht vind je bij Natuur en Bos(opent nieuw venster).en bij Plant van hier. Bomen en struiken zijn daarbij al wat langer in het geding. Nieuwer is dat ook inheemse kruiden en grassen aan te kopen zijn. Dit soort planten kunnen je terrein een stuk mooier maken. Welke planten voor jouw terrein geschikt zijn, vergt wat kennis en laat je best over aan een adviseur.

Tegenover inheemse soorten staan de invasieve exoten. Er is al op gewezen dat ze best verwijderd worden. Dat is niet altijd zo eenvoudig en soms tijdrovend. Ook hier is deskundigheid noodzakelijk. Een zeer nuttige bron van informatie vind je hier .