Harzé Oude Metalen, Herentals (Be)

Als schroothandel is Oude Metalen Harzé zeer inbraakgevoelig. Verschillende keren per maand kreeg het ongewenst bezoek over de vloer. Daarin verschilt het niet veel van andere schroothandels. Dat doet het wel op een ander vlak. Het bedrijf draagt duurzaam ondernemen immers hoog in het vaandel. Beide zaken hebben er toe geleid dat Oude Metalen Harzé met biodiversiteit aan de slag is gegaan.

Als antwoord op de veelvuldige diefstallen heeft Oude Metalen Harzé besloten om rond haar terrein een haag van meidoorn en sleedoorn te aan te plaatsen. Deze soorten zijn niet alleen typische planten van hier, maar met hun doornen zijn ze ook uitstekend geschikt als inbraakwering. Daarnaast werd ook nog een vijver aangelegd en een bloemenweide ingezaaid. Dit gebeurde vanuit het hart, omdat ze er graag mee bezig wilden zijn en omdat ze het een meerwaarde vonden. Het personeel werd betrokken bij de plannen.

De meerwaarde van het project staat volgens Hilde Hanselaar buiten kijf. De inbraken zijn spectaculair afgenomen, bij goed weer wordt er buiten vergaderd en geluncht en klanten die even moeten wachten, nemen spontaan een kijkje bij de vijver. Voor de bureaumedewerkers is de vijver met al het leven dan ook een ideale plek om even tot rust te komen. En er is nog meer. Oude Metalen Harzé wordt vandaag meer au sérieux genomen als ernstig recyclagebedrijf. Door met biodiversiteit bezig te zijn, is het imago van het bedrijf nog verbeterd.