Circuit van Zolder (Be)

Het Circuit van Zolder, een racecircuit voor motorvoertuigen, ligt midden in De Wijers, een uniek vijverlandschap met bijzondere planten- en diersoorten. Als toeristische trekpleister wenst men het circuit landschappelijk beter in de passen, maar ook beter af te schermen om de overlast voor de omwonenden te beperken. De bufferzone rond het circuit bestond immers uit grote, hoog opgeschoten dennen waar je onderdoor kon kijken zodat de groenbuffer nog maar voor weinig visuele afscherming zorgde.

De dennen werden gekapt. Op vlak van biodiversiteit stelden zij immers niet veel voor. De bestaande, dikkere inheemse loofbomen in de groenbuffer werden behouden en aangevuld met heel wat inheems plantgoed. Zo wordt er een dikke, struikachtige fase gecreëerd die niet alleen veel interessanter is voor de biodiversiteit, maar ook het circuit visueel afschermt van de omgeving. Doordat de geluidbron niet langer zichtbaar is, daalt ook de hinder die de mensen ondervinden van het geluid.

De aandacht voor biodiversiteit is voor het Circuit van Zolder een verstandige keuze gebleken. Zo komt dit niet alleen het imago van het Circuit en de relatie met de omwonenden ten goede, maar neemt ook de veiligheid op het circuit toe. Doordat de hoge bomen werden geveld, kan de zon beter aan het circuit waardoor de baan sneller opdroogt en er veiliger geracet kan worden.