Klimaat-slim bosbeheer: van wetenschappelijke achtergrond naar aandachtspunten voor de praktijk

De klimaatverandering heeft een grote invloed op de gezondheidstoestand van onze bossen. Tegelijk wordt ook sterk naar bossen gekeken als deel van de oplossing, met name via koolstofopslag in het hout en de bosbodem. Bosbeheerders hebben terecht heel wat vragen en onzekerheden over de toekomst van het bos en de beheerkeuzes die ze daar best bij maken.

Dat bleek ook bij de prioritering van onderzoeksvragen en -thema’s die het Gebruikersplatform bosonderzoek opmaakte op basis van de Kennisagenda bosonderzoek (Quataert et al. 2018).

In die context was er nood om alvast de bestaande wetenschappelijke kennis rond de relatie tussen bosbeheer en klimaatverandering te bundelen in een vlot leesbaar en voor de bosbeheerder goed toegankelijk document.

De bosonderzoekers aan het INBO (die samen de horizontale werkgroep bos uitmaken) hebben daartoe het initiatief genomen, en in dit adviesformat gegoten. 

In deze tekst proberen we een antwoord te geven op de meest gestelde vragen in relatie tot bosbeheer en klimaatverandering:

  1. Welke beheervormen zijn het meest geschikt om een veerkrachtig bosecosysteem te behouden? En hoe kan ik mijn bos zo beheren dat het zijn bufferende en verkoelende werking optimaal kan vervullen?
  2. Welke boomsoorten, herkomsten en mengingen moet ik gebruiken?
  3. Welk beheer is het best om de koolstofopslag in bossen en daarbuiten te optimaliseren?

(binnenkort te downloaden)