Aanbevolen slijpmateriaal voor een bijl

Aanbevolen slijpmateriaal om een bijl te scherpen

Om een bijl scherp te maken, heb je niet veel meer nodig dan een vijl, een bijlwetsteen en handschoenen. Een set eenvoudige en goedkope hulpmiddelen helpen je al een heel eind op weg. Hoewel het mogelijk is om een bijl te scherpen op een boomstam in het bos, is het praktisch raadzaam om dit in een werkplaats te doen. Je hebt dus steeds een werkbank met één of ander klemmechanisme nodig, goed licht en handschoenen. Een markeerstift is handig om de vouw te kleuren zodat je goed ziet waar je aan het slijpen of wetten bent.
Een bankschroef is een grote hulp bij het slijpen van een bijl. (Robbie Goris, inverde)
Het zware slijpwerk gebeurt best met een vijl. Er bestaan zowel enkel gekapte als dubbel gekapte vijlen, platte en halfronde vijlen en alle mogelijke combinaties hiervan. Eén van de eenvoudigste vijlen die te verkrijgen zijn, een platte enkel gekapte vijl die wordt gebruikt voor het instellen van de dieptestellers van een kettingzaag, is uitermate geschikt om de snede van een bijl mee te vijlen. Dit soort vijl is in principe te verkrijgen bij elke handelaar in tuinmachines.
De bovenste vijl, die normaal wordt gebruikt om de dieptestellers van een kettingzaag te vijlen, is enkel gekapt en is zeer geschikt voor het slijpen van een bijl. De onderste vijl is dubbel gekapt. (inverde, Wim Massant)
Voor het afwetten van een bijl bestaan speciale compacte, ronde bijlwetstenen. Deze worden verkocht via handels gespecialiseerd in bosbouwmateriaal of houtbewerkingsgereedschappen of door de bijlfabrikanten. Ronde bijlwetstenen hebben een grove en een fijne kant en worden bevochtigd met water om het verstoppen van de poriën te vermijden. Er bestaan ook wetstenen die met olie moeten worden bevochtigd. Als je een bepaald soort steen gebruikt, is het belangrijk om te weten of het een watersteen dan wel een oliesteen is.
Een ronde bijlwetsteen met een fijne kant (boven) en een grove kant (onder). Deze wetsteen is een watersteen. (inverde, Wim Massant)
Voor het polijsten kan je polijstpasta kopen bij gespecialiseerde handelaars of in gereedschapswinkels waar metaalbewerkingsmachines verkocht worden. Er bestaan namelijk verschillende soorten polijstpasta die in combinatie met een viltschijf worden gebruikt om metaal te polijsten. De groene pasta met als slijpmateriaal fijne korreltjes aluminiumoxide werkt goed om een bijlsnede te polijsten. Als drager van de pasta kan een stuk zacht hout of een stuk dik leder gebruikt worden.
De drager wordt ‘geladen’ door er met de brok polijstpasta over te wrijven. (inverde, Wim Massant)
De kostprijs van een minimale set slijpmateriaal blijft beperkt tot een kleine 40€:
  • Werkhandschoenen 10 à 15 €
  • Kleine platte vijl voor dieptestellers zaagketting 4€
  • Vijlhandvat 5€
  • Kleine wetsteen grof/medium 12,50€
  • Groene polijstpasta 7,50€
  • Stukje sparren- of populierenhout (beter met een stuk leer erop gelijmd)
Een eenvoudige slijpset waarmee je een bijl vlijmscherp kan maken en houden (inverde, Wim Massant)
In de gespecialiseerde handel zijn uiteenlopende slijpmaterialen verkrijgbaar, die het slijpen soms gemakkelijker kunnen maken. Het is aan de gebruiker om uit te maken of dergelijke slijpmiddelen interessant kunnen zijn.
Terug naar het overzicht.