Start van een nieuw boeiend werkingsjaar rond Exoten! Schrijf je vandaag in voor werkgroepen, workshops en congressen.

Ecosystem project, de partners nodigen je uit voor het slotevenement op 21 september 2021! Schrijf je vandaag nog in!

Ecosystem is een Interreg V-project dat loopt van 1 oktober 2016 tot en met 30 september 2021. Het project maakt deel uit van de projectportefeuille Flandria Rhei. Betrokken partners zijn GDON, USAN, RATO vzw, VMM en de provincie West-Vlaanderen. Binnen het Europese project Ecosystem streefden de partners ernaar om de watermilieus in Vlaanderen en Noord-Frankrijk te verbeteren. Hun doelen en ambities(opent nieuw venster) worden uitgebreid toegelicht op de website. 

Op dinsdag 21 september vindt het slotevenement van Ecosystem plaats. De partners stellen er een boeiend programma voor, waarbij de projectresultaten worden gepresenteerd, als ook terreinbezoeken worden voorzien. Het volledige programma kan u terugvinden op de website(opent nieuw venster)Schrijf je snel in voor 14 september 2021 via het online formulier(opent nieuw venster) .

Partnerschap Ecosystem

Auteur: Anke Stefens, RATO vzw 

Basterdschroeforchis nader bekeken op 23 september 2021

In de nieuwsflash van maart 2021 kon u lezen over de verwijdering van basterdschroeforchis in het natuurgebied Heideveld-Bornebeek. Omdat de soort ook elders in Vlaanderen voorkomt, en er ondertussen heel wat over de 'soort' is bijgeleerd in Nederland, steken Vlaamse & Nederlandse beheerders de koppen bijeen. Dit gebeurt in de namiddag van 23 september via een online overleg. Wenst u ook deel te nemen? Neem dan contact op met Bram D'hondt (bram.dhondt@inbo.be).

Auteur: Bram D'hondt, INBO 

Contactdag Vlaamse werkgroep invasieve exoten, 4 oktober 2021, te Brugge:

Uit de praktijkdag in de Leopoldskazerne Gent, die plaatsvond op 31 mei 2017, ontstond de Vlaamse werkgroep Invasieve Uitheemse Soorten (IUS) (opent nieuw venster)die jaarlijks samenkomt. De leden van de werkgroep IUS vormen sinds hun opstart een heus netwerk van terreinbeheerders, die op regelmatige basis info met elkaar uitwisselen via mail, als ook worden betrokken bij de invulling van de nieuwsflash ExotenNet.

Op maandag 4 oktober 2021 vindt opnieuw een fysieke contactdag werkgroep IUS plaats. We bieden alvast een boeiend programma(opent nieuw venster) aan. We starten om 9u30 in Hoeve Hangrijn, dat aan de rand ligt van het stedelijk natuurgebied ‘de Gemene Weidebeek’(opent nieuw venster) in Assebroek. Inschrijven vooraf is verplicht en kan via het online inschrijvingsformulier(opent nieuw venster) tot en met 27 september 2021. Het aantal inschrijvingen is beperkt, dus wees er snel bij.


Meer info over de contactdag, bereikbaarheid en inschrijvingen vind je op de website van ExotenNet.be(opent nieuw venster) . In onze volgende nieuwsflash brengen we verslag uit.

Auteur: Anke Stefens, RATO vzw 

Praktijkdag IUS Leopoldskazerne 31 mei 2017

 

Save-the-date: Het 22e Internationaal Congres over Aquatische Invasieve Soorten (ICAIS) vindt plaats in België.

INBO en BuRO (NVWA, Nederland), in nauwe samenwerking met het Invasive Species Centre (Canada), organiseren het 22e Internationaal Congres over Invasieve Aquatische Soorten (ICAIS) in Oostende van 18 t.e.m. 22 april 2022.

Het 22e Internationaal Congres over Aquatische Invasieve Soorten

Wat brengt het programma? 

Invasies door niet-inheemse soorten behoren tot de grootste bedreigingen voor de biodiversiteit over heel de wereld. Dit congres wordt algemeen beschouwd als het meest omvattende forum over aquatische invasieve soorten. Je krijgt er een overzicht van de nieuwste wetenschappelijke kennis, de voorstelling van de jongste veldonderzoeken en de introductie van nieuwe technologische ontwikkelingen voor preventie, monitoring, controle en mitigerende maatregelen. Ook het beleid, de wetgeving, de publieke educatie en de dienstverleningsinitiatieven gerelateerd aan aquatische invasieve soorten komen aan bod. Het ICAIS-congres trekt meestal ongeveer 300 deelnemers aan uit een dertigtal landen.

Tijdens het congres komen gerenommeerde internationale wetenschappers zoals Prof. Bella Galil en Prof. Gordon Copp hun onderzoek rond aquatische invasieve soorten toelichten.

Maak je graag deel uit van het programma?

De congresbijdragen worden gepubliceerd in een speciale editie van de ‘open access’ tijdschriften Aquatic Invasions (voor academische artikels) en Management of Biological Invasions (voor toegepaste artikels).

Abstracts voor mondelinge bijdragen en posters kan je nog indienen tot 30 september ’21.

Waar en wanneer word je verwacht? 

De 22e editie zal doorgaan van 18 t.e.m. 22 april 2022 in het Thermae Palace hotel in Oostende. Het zal voor het eerst ook een hybride evenement zijn, waarbij virtuele interactieve sessie worden voorzien. Op zaterdag 23 april organiseren we een uitstap naar enkele plaatsen in Nederland en België waar we verschillende aquatische exoten kunnen waarnemen.

Voor meer informatie kan je de website www.icais.org(opent nieuw venster) raadplegen of contact opnemen met Hugo Verreycken (hugo.verreycken@inbo.be) . Op de website kan je je inschrijven om via e-mail op de hoogte te worden gehouden van nieuwe aankondigingen.

Auteur: Hugo Verreycken, INBO

Contacteer de redactie

Stuur jouw vragen, opmerkingen of cases door aan de redactie:

RATO vzw

Tel. 09 267 87 43

exoten@oost-vlaanderen.be  

Gouvernemenstraat 1, 900 Gent

Raadpleeg de websites van de redactieleden voor meer info: