Ontdek onze inheemse boomsoorten

Levende organismen van 15 tot wel 50 meter hoog met armen die gemakkelijk 4 tot 10 keer dikker en langer zijn dan de onze: bomen.
Bomen zijn prachtige wezens die ons tal van diensten leveren. Ze slaan CO2 op en zorgen voor zuurstof net zoals andere planten en algen doen. Ze leveren ons schaduw en hout. Hout uit de Vlaamse bossen is een duurzame grondstof die we anders moeten vervangen door veel minder duurzame alternatieven zoals plastic of tropisch hout.

Bijna al onze inheemse boomsoorten kunnen 100 jaar worden, een aantal wordt 500 jaar of zelfs ouder. Bomen zijn unieke planten omdat ze als enige in de breedte kunnen groeien: de stam wordt elk jaar dikker. Sommige bomen zijn zo dik dat je met meer dan twee moet zijn om ze te omarmen. De diameter van een boom vertelt je echter niet hoe oud hij is. Het zijn namelijk de groeiomstandigheden zoals voldoende licht, water en voedsel die bepalen of een stam snel breed wordt of niet.

Wil je bossen en bomen beter begrijpen dan moet je onze inheemse boomsoorten leren herkennen. Je moet hun ecologie leren en weten welke standplaats ze verkiezen, zo kan je inschatten welke boomsoorten waar goed groeien. Deze kennis is onmisbaar als je boomsoorten aanplant. Wil je boomsoorten goed leren herkennen dan kan je bij ons de cursussen volgen "Bomen en struiken herkennen in de zomer(opent nieuw venster)" of "Bomen en struiken herkennen in de winter(opent nieuw venster)".

Hieronder vind je alvast de links naar een 20-tal inheemse boomsoorten van Vlaanderen. Houtachtige soorten die laag bij de grond vertakken noemen we struiken en staan er hier niet bij.

Kronendak van Zwarte els (Vilda/Rollin Verlinde)