Natuurvoordelen, een verhaal

Natuur doet je misschien denken aan natuurgebieden of aan bossen, maar de natuur is veel meer dan dat. Ook weilanden en akkers zijn natuur. In bermen, in de stad of zelfs op bedrijventerreinen, overal is natuur. Elke plek heeft zijn eigen typische planten- en diersoorten, die in evenwicht met water, lucht, de bodem en met elkaar leven. Die rijkdom maakt de natuur waardevol op zich.


De natuur is niet alleen waardevol op zich, maar doet ook veel voor de mens. Al die zaken die de natuur voor ons doet, noemen we natuurvoordelen. Die natuurvoordelen kunnen we best gebruiken, want ze kunnen allerlei problemen mee helpen oplossen, van vervuiling tot de opwarming van de aarde of zelfs de stress waaraan veel mensen lijden.

Wat doet de natuur nu precies voor ons?

Om te beginnen maakt de natuur het leven van de mens mogelijk. We kunnen niet zonder voedsel, water, kleding of warmte. Gelukkig kunnen we daarvoor allemaal rekenen op de natuur. Landbouw zorgt voor voedsel op ons bord. De natuur geeft ons water en brengt grondstoffen voort. Die kunnen we gebruiken voor allerlei toepassingen zoals textiel, meubels en medicijnen, en als energiebron.
Natuurvoordelen helpen en beschermen ons ook. Ze bieden een oplossing voor allerlei problemen die ons bedreigen. Denken we maar aan overstromingen, watertekort of vervuiling. Planten en allerlei organismen zuiveren vervuild water, vervuilde lucht en vervuilde bodems. De natuur kan water vasthouden, waardoor we minder wateroverlast ervaren en er genoeg water beschikbaar is als we dat nodig hebben.
Voor de landbouw heeft de natuur veel voordelen. Nuttige insecten bestuiven gewassen. Stel je voor dat landbouwers dat bloempje per bloempje met de hand moesten doen! De natuur kan ook plagen bestrijden en de bodem vruchtbaar houden. Dat is niet alleen beter voor de landbouwer, maar ook voor de buurt. Een goede bodemkwaliteit beperkt erosie, waardoor we overlast en schade door modder in straten en woningen vermijden.


De natuur houdt koolstof vast in de bodem en in planten. Zo gaat de natuur de opwarming van de aarde tegen. De natuur kan ook plaatselijk heel nuttig zijn. In een drukke stad, waar het altijd warmer is dan op het platteland, koelen water en planten de omgeving heerlijk af. Hoe meer de aarde opwarmt, hoe belangrijker dat wordt voor de mensen die in onze steden wonen of werken. Struiken en bomen onttrekken het drukke verkeer aan het zicht, waardoor we er minder overlast van ervaren. Ze zuiveren ook de lucht.
Natuurvoordelen maken ons leven beter, gezonder, aangenamer en interessanter.
In de natuur kunnen we volop ontspannen en bewegen: sporten, spelen, wandelen, vissen, tuinieren … Dankzij de natuur zoeken we de buitenlucht op en ontmoeten we andere mensen. Zomaar tijdens een wandeling, of op plaatsen die daar speciaal voor ingericht zijn, zoals picknick- of kampeerplekken. De natuur brengt ons veel bij, laat ons genieten en heel wat beleven. Waar kan je beter je hoofd leegmaken dan in de natuur?


Of we nu in de stad of daarbuiten wonen, allemaal hebben we liever wat groen in de buurt. Dat kan gaan van een natuur- of landbouwgebied tot een tuintje in de stad of een gevelplant naast de voordeur. Natuur in de buurt hebben is niet alleen aangenamer, het houdt ons ook gezond. Zelfs werken doen we liever met wat uitzicht op groen. In bedrijven die investeren in een natuurlijke omgeving zijn de werknemers gelukkiger, minder vaak ziek en daardoor ook productiever.
Voor al die zaken die de natuur voor ons doet, kan de mens ook zelf oplossingen verzinnen. Dat zie je weleens in sciencefictionfilms. Daar zien we een toekomst vol computers, glimmend staal en blitse ruimtepakken. Een toekomst zonder natuur. In die films is voor alles een oplossing: op een of andere manier is er altijd genoeg zuurstof om te ademen, altijd genoeg drinken en eten, altijd genoeg manieren om je te ontspannen. In de werkelijkheid is dat zeer moeilijk zonder natuur. Meer nog, natuurvoordelen zijn vaak beter en goedkoper dan andere oplossingen.

Hoe beter de natuur er op elk plekje voorstaat, hoe rijker aan planten- en diersoorten, hoe meer natuurvoordelen die ons oplevert. Daarom is het slim om met zijn alleen de natuur zo rijk, zo divers en zo gezond mogelijk te houden en te maken. Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor onszelf.