Gras als isolatiemateriaal

Als je grasvezels in een dikke mat uitstrooit blijkt het prima isolatiemateriaal. De isolatiewaarde bedraagt lambda = 0,04 W/(m.K), volledig vergelijkbaar met de veel gebruikte minerale wol (glaswol). Ook de prijs blijkt concurrentieel. Dergelijk isolatiematerieel kan vervaardigd worden op basis van gewoon landbouwgras, maar ook het wat ruwere gras uit natuurgebieden kan prima gebruikt worden.

Grasvezels worden bekomen als resultaat van een raffinageproces, waarbij de bekomen vezels niet te kort en niet te lang mogen zijn. Als ze te kort zijn komt er teveel stof vrij en als ze te lang zijn kan je ze niet meer mooi als een mat uitstrooien. De grasvezels maken 70 à 80% uit van de isolatiepanelen met daarnaast een lijm en ook betere plantenvezels zoals jute afkomstig van gerecycleerde zakken voor koffie. Om de panelen brandveilig te maken wordt een kleine hoeveelheid minerale brandvertrager toegevoegd.

Grasisolatie kan net als hout wat vocht opnemen en kan zo het luchtvochtgehalte binnenshuis mee reguleren. De plaatsing is voor de werkers in de bouw aangenamer dan glaswol, omdat het veel minder de huid irriteert. Het blijft natuurlijk wel stof afgeven bij het versnijden en de plaatsing, maar dit stof is veel minder ongezond. Per kg isolatiemateriaal wordt 1,4 kg van het broeikasgas kooldoxide uit de lucht vastgelegd, wat goed is tegen de opwarming van het klimaat.

De van oorsprong Zwitserse firma Gramitherm heeft zich toegelegd op grasisolatie en in 2019 ook een fabriek gebouwd in het Waalse Auvelais bij Namen. Hier is ook al gras uit Vlaamse natuurgebieden verwerkt en de eerste jaren wordt gemikt op een productie van 30.000m³ isolatiemateriaal per jaar om daarna hoger te gaan. Hiervoor is zeker voldoende gras ter beschikking en dit is ook voor bouwbedrijven belangrijk zowel naar kwaliteit als naar hoeveelheid.

In het kader van het Europese project GrasGoed werd door Natuurinvest in samenwerking met Regionaal landschap Dijleland vzw een huis in Oud-Heverlee van grasisolatie voorzien, waarschijnlijk het eerste in Vlaanderen. Dit huize Dijleland in Heverleebos diende van oorsprong voor de opvang van de pelgrims aan de naastgelegen kapel OLV van Steenbergen. Tot voor kort was het een boswachtershuis in gebruik door Natuur en Bos en nu is het een concessie van Natuurinvest aan het Regionaal landschap Dijleland vzw, dat een grondige renovatie uitvoert om er kantoren in onder te brengen en onthaal van bezoekers te verzorgen.

Logo grasgoed