Boomsoorteigen ecosysteem - ectomycorrhiza

Hallo, Ik ben Gerrit Jan Keizer. Ik ga jullie vandaag introduceren in het boomsoorteigen ecosysteem. Als voorbeeld nemen we deze berk, en gaan we kijken naar wat we aan boomsoorteigen, dan wel generalistische paddenstoelen en zwammen onder deze boom vinden en wat dat zegt over de conditie van deze boom.

Ik sta hier in de kroonprojectie van deze berk, en hierboven zie je de grens, die loopt hier naar beneden. En hier op de grond staat een berkenboleet, boomsoort gebonden aan de berk,en die staat op de uiteinden van de wortels die tot in de kroonprojectie komen.

Hier hebben we een voorbeeld van een subspecialist. Dit is de zwartgroene melkzwam, die komt onder andere bij berk voor, maar bijvoorbeeld ook bij grove den. En die neemt dus in die zin een tussenpositie in tussen de generalisten en de specialisten. En hier zie je waarom het een melkzwam is, als je de lamellen beschadigd, dan komt er in dit geval witte melk tevoorschijn.

En hier hebben we de vliegenzwam, de witte stippen zijn er inmiddels van af geregend, maar hij is nog steeds karakteristiek. De vliegenzwam is een typisch voorbeeld van een generalist en een cosmopoliet, die over de hele wereld bij allerlei verschillende loof- en naaldbomen voorkomt. In dit geval is die aan deze berk gebonden, en leeft die in symbiose met de wortels.

Wat we nu gezien hebben, zijn voorbeelden van ectomycorrhizasymbionten die in symbiose met verschillende boomsoorten samenleven. In dit geval met een berk, één specialist, één subspecialist die ook bij naaldbomen voorkomen kan, en een soort generalist, cosmopoliet, de vliegenzwam die over ter wereld bij verschillende loof- en naaldbomen voorkomt.

Kijken naar die symbionten is van belang als je de conditie van de boom, en de levensverwachting van de boom, en de levensfase van de boom wil bepalen, en dat is een onderdeel van de mycological tree assessment methodiek.

Het boomsoorteigen ecosysteem - ectomycorrhizasymbionten

Bomen staan niet op zich, ze maken deel uit van een boomsoorteigen ecosysteem, waarin ze samenleven met honderden of zelfs duizenden organismen. Sommige soorten in zo'n ecosysteem hebben een exclusieve relatie met elkaar, andere zijn minder kieskeurig. Dat wordt in bovenstaande video uitgelegd aan de hand van ectomycorrhizazwammen onder een berk. De aan- of afwezigheid van bepaalde soorten vertelt je iets over de conditie, levensfase en levensverwachting van de boom. Dit vormt de basis van de Mycological Tree Assessment-methodiek (MTA).