Zomerlinde

Tilia platyphyllos

Beheer: 

Lindebomen hebben een goed verteerbaar strooisel en kunnen de humus en bodem van het bos verbeteren. Ze kunnen vrij goed tegen schaduw, hierdoor is het een goede mengboomsoort. Zo kan je linde planten onder eik zodat deze wordt ingepakt en de vorminging van waterlot bij eik wordt voorkomen.

Beschrijving: 

Zomerline of grootbladige linde is een inheemse boomsoort die tot 30 m hoog kan worden. De bladeren hebben een hartvormige voet en een toegespitste top. De bladschijf is 8 tot 18 cm lang met een scherp gezaagde bladrand. De bladeren hebben een donkergroene bovenzijde en een lichter groene onderzijde. Het verschil met hybrides tussen Zomerlinde en Winterlinde is vaak moeilijk te zien. Zomerlinde en hybrides worden vaak gebruikt als park- en laanboom. Ze kunnen goed tegen snoeien en zijn geschikt voor hakhoutbeheer. 

Habitat: 

In Vlaanderen kwam zomerlinde in het wild vermoedelijk voor op niet te natte, vruchtbare (kalkhoudende) leembodems. Omdat dat de vruchtbaarste bodems waren, zijn ze al enkele duizenden jaren geleden in akkerland omgezet, waardoor het natuurlijke milieu van zomerlinde vrijwel integraal verloren ging. Het is zeer de vraag of er nog ergens in Vlaanderen oorspronkelijk inheemse zomerlinden voorkomen. De milieu-omstandigheden van geplante bomen zijn niet relevant voor een beschrijving van de natuurlijke vereisten van de soort.

Samenwerking en subsidies

Deze pagina werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van het LIFE-programma van de EU in het kader van het LIFE BNIP-project.