Een kleine kat

De Steenmarter is zo groot als een kleine kat, met een dikke staart. Hij eet vooral ratten en muizen, maar ook eieren, vogels en is vreemd genoeg verzot op brood. Hij maakt zijn nest graag op droge plaatsen en is niet mensenschuw. Zolders, ook van moderne woningen, bijgebouwtjes en schuurtjes vindt deze marter ideaal om jongen te krijgen. Als de kop binnen kan, volgt de rest ook. Dus een gat van minstens 5cm is genoeg.

De Steenmarter is een speels dier, dat erg nieuwsgierig is en alle openingen verkent op zoek naar voedsel of nestgelegenheid. Op zolders klimmen ze achter de isolatie, waardoor deze beschadigd geraakt, spelen lawaaierig op de houten vloer van de vliering of kruipen tussen dak en onderdak. De latrines veroorzaken geuroverlast. In wagens kruipen ze in het motorcompartiment waar ze, om onduidelijke redenen, op rubber, plastic en isolatie kauwen.
Dat de dieren agressief zijn of ziektes overbrengen is niet aangetoond, ze mijden mensen zoveel ze kunnen.

Kortom

Kortom, het is een mooi en meestal nuttig dier dier dat ook voor overlast kan zorgen. De soort is recent in aantal toegenomen omdat ze zich stilaan hebben aangepast aan het nieuwe, door mensen ingerichte landschap. Bestrijden heeft echter geen zin omdat de schade daardoor niet zal afnemen. De lege plaats wordt snel ingenomen door een ander dier. Preventieve maatregelen zijn dus noodzakelijk, en dit is de belangrijkste boodschap aan mensen die risico lopen op schade.