Steenuilen

Steenmarters durven al eens een nestkast leeghalen, vooral als de opening groot genoeg is (dus niet bij mezen en dergelijke). Een uilensoort die in dezelfde omgeving voorkomt als de Steenmarter is de Steenuil. Deze kleine uil is geen partij voor de marter en is bovendien bedreigd.
Steenuilwerkgroepen proberen hier oplossingen voor te vinden, deze vind je bijvoorbeeld bij de Steenuilwerkgroep van Natuurpunt of Steenmarteroverleg Nederland.

Bouwplan pendelkast voor steenuilen

De pendelnestkast is bedoeld om de steenmarter geen toegang te verlenen tot de broedruimte van de steenuilnestkast.
De truc is dat, vanaf de voorzijde gezien, de omgebogen uiteinden 45 ten opzichte van elkaar verschillen. Drukt de steenuil de pen bij het buitenste invlieggat naar buiten om...

Bouwplan voor martervrije steenuilnestkast

Dit is een grondplan voor een steenuilnestkast met een ingang met een bocht die voor steenmarters moeilijk te nemen is

PDF-pictogram Download (293.1 KB)

Boomkraag of marterkraag

Een oplossing tegen marters die in bomen klimmen (en alzo op het dak geraken, voederplaatsen of nestkasten leeghalen) is een marterkraag. Een product dat ondermeer te vinden is bij de Faunawinkel in Nederland.

Steenmarters en kleinvee

Steenmarters nemen meestal enkel de eieren weg. Als een legkip tijdens het voorjaar of zomer plots gestopt is met leggen, zou het wel eens een Steenmarter kunnen zijn.

De Zoogdierenwerkgroep heeft enkele tips om marters uit kippenhokken te houden. Aangezien marters veel beter klimmen dan vossen is een gewone (hoge) omheining niet voldoende.

Een groter probleem is kleiner pluimvee zoals duiven of sierpluimvee. Kippen zijn veelal te groot als prooi voor een Steenmarter, maar duiven zijn de ideale grootte. Als de vogels tijdens een nachtelijk bezoek bovendien in paniek rondfladderen, wordt het jachtinstinct van de marter getriggerd. Zolang er beweging is wordt er gedood, tot alle vogels dood zijn. Steenmarters kunnen bij een surplus killing namelijk een voorraad aanleggen. Van nature zal een groep vogels echter kunnen vluchten, wat in een afgesloten hok niet mogelijk is.

  • Ophokken: de kippen 's avonds opsluiten, dat kan manueel of met een automatisch deurtje met een klok of lichtsensor (zoek op 'automatische deur kippenhok' of antivos)
  • Het kippenhok ook bovenaan afsluiten, als een volière. Dat kan natuurlijk enkel met kleinere hokken.
  • Schrikdraad installeren onderaan (buitenkant) of bovenaan de omheining.

Is electric fencing an efficient and animal-friendly tool to prevent stone martens from entering buildings?

Steenmarters die hun territorium in steden hebben, gebruiken dikwijls woningen om een nest jongen groot te brengen. Ze zoeken daarvoor relatief makkelijke openingen in bewoonde huizen (droog en verwarmd). In dit artikel wordt een geval beschreven van het aanbrengen van schrikdraad om de...

PDF-pictogram Download (164.71 KB)