Koninginnenpage

Papilio machaon

Beschrijving: 

De Koninginnenpage is een van de grootste inheemse vlindersoorten. De vleugels zijn geel met op de bovenkant langs de achterrand een doorlopende, brede blauwe band met zwarte randen. Opvallend zijn de staartjes aan de achtervleugel en de rode stip in de binnenhoek. De soort wordt algemener, wellicht door de klimaatsopwarming. Ze leggen eitjes op wortel en (knol)venkel.

Beheer: 

Koninginnenpages in de tuin zijn een belevenis. Ineens zie je op wortelloof of venkel een grote, groenzwarte rups met oranje streepjes. Veel mensen planten zelfs speciaal knolvenkel om deze soort te zien te krijgen!

De Koninginnenpage gebruikt verschillende schermbloemigen als waardplant en een gefaseerd maaibeheer of een maaibeheer met vrij lange omlooptijden staan toe dat delen van graslanden kunnen verruigen. Dat de soort ook gebruikmaakt van wortel-, venkel- en dilleloof in moestuintjes, is een extra stimulans om geen insecticiden of andere bestrijdingsmiddelen te gebruiken in tuinen, of om in elk geval planten met rupsen gericht te sparen.