Rode eekhoorn

Sciurus vulgaris

Beschrijving: 

De Eekhoorn is een knaagdier dat enkel in bossen voorkomt. Ze klimmen bijzonder goed en kunnen makkelijk van boom tot boom springen. Ze maken bolvormige nesten van takjes en bladeren. Ze eten zowat alles, van zaden, nootjes, bessen, insecten en paddestoelen. Het lievelingsvoedsel blijkt truffels te zijn. Die vinden ze op de geur en graven ze uit. De truffels verspreiden zich op die manier, de sporen zijn onverteerbaar en via de uitwerpselen van de Eekhoorn op andere plaatsen terecht.

Beheer: 

Eekhoorns zijn gevoelig voor versnippering van hun bosgebieden. In kleinere bossen hebben eekhoornpopulaties last van inteelt. Dat kan verholpen worden door die bossen terug met elkaar te verbinden, dat hoeft niet per se via bos te zijn, natuurvriendelijke tuinen met enkele bomen zijn voldoende.