Bomen moeten renderen

Sommigen vinden dat bomen enkel een last zijn, anderen weten dat bomen onmisbare ecosysteemdiensten leveren. Deze diensten worden zelfs geleverd aan mensen die deze bomen niet weten te waarderen. Maar hoe zorg je voor een optimaal rendement? De winkel moet nu eenmaal draaien!

Drie principes in boomrendement: bomen maken het leven goedkoper, grote bomen voor grote winsten en hoe meer mensen, hoe meer waarde.
Drie principes boomrendement (Vito Leyssens)

Return-on-investment

Bomen zijn geen kostenpost, maar een investering. Investeringen, die moeten opbrengen, en liefst zo veel mogelijk. Het verhogen van de return-on-investment (ROI) kan op twee manieren, de kosten drukken en de opbrengst verhogen. Een effectief boombeleid doet beide en verhoogt zo de ROI. Maar hoe doe je dat dan?

De kosten drukken klinkt contra-intuïtief: zo weinig mogelijk bomen planten! Wanneer je de juiste boom op de juiste plaats en de juiste manier inzet, kan je enorm veel bereiken. Met een degelijk bomenbeleid kan je meer bereiken met een kleiner aantal bomen.

Zo weinig mogelijk bomen planten in de tijd betekent dat je bomen oud laat worden. De meeste kosten bij een boom zijn er in de jonge jaren: standplaatsinrichting, aankoop, begeleidingssnoei, … Deze kosten willen we dus zo min mogelijk tegenkomen. Dat doet men door bomen een toekomstperspectief te geven: voldoende kwalitatieve groeiruimte boven én onder de grond. Door de juiste boom op de juiste plaats te planten, zal je ook minder beheerkosten hebben en zal de boom ook zo lang als mogelijk kunnen blijven staan. Hoe ouder bomen worden, hoe lager de totale investering.

Daarnaast moet je je bomen ook in de ruimte strategisch inplanten, dat kan je lezen op de pagina Bomenbeleid gebaseerd op kroonvolume. Als je (op lange termijn) een maximale beschaduwing kan creëren met twee bomen in plaats van vier bomen, dan is je investeringskost gehalveerd terwijl je opbrengst vergelijkbaar blijft! Hoe groter bomen kunnen worden, hoe lager de totale investering!

Dan de andere kant, de opbrengsten verhogen. Dit is wat minder rechttoe-rechtaan. Vooral omdat de opbrengst voor de meeste ecosysteemdiensten zich manifesteert als het voorkomen van schade en kosten. Bomen maken het leven goedkoper! Als er meer bomen zijn in een wijk, zullen de mensen die in deze wijk wonen minder hartmedicatie, allergiepillen en therapiesessies moeten betalen. De energierekening wordt gedrukt en de dompelpomp zal minder vaak in de kelder moeten staan. Hoe maximaliseer je dan deze voorkomen schade? Dat is simpel: grote bomen zorgen voor grote winsten en hoe meer mensen rond de boom wonen, hoe meer baten er worden ervaren. Een grote boom in een wijk met appartementsgebouwen levert dus meer op dan een kleine straatboom in een tuinwijk.

Daarnaast zijn deze winsten voor iedereen, en niet enkel voor zij die de investering doen. Maar het goedkoper en beter maken van het leven van onze medemens, is een mooie doelstelling.

Deze bomen geven cachet aan de rommelmarkt en bieden bescherming tegen weersomstandigheden. Bomen in een dichtbevolkte wijk helpen meer mensen dan bomen in een dunbevolkte wijk!
Deze bomen geven cachet aan de rommelmarkt en bieden bescherming tegen weersomstandigheden. Bomen in een dichtbevolkte wijk helpen meer mensen dan bomen in een dunbevolkte wijk! (Vito Leyssens)

Utrecht, Lissabon en New York

Verschillende steden hebben de opbrengsten van hun volledige boombestand al in kaart gebracht. De Nederlandse gemeente Utrecht bracht de baten van 148 000 private en openbare bomen in kaart met de tool i-Tree Eco. Jaarlijks brachten de bomen 1,5 miljoen euro aan groene baten op, dit terwijl er slechts vier ecosysteemdiensten berekend werden.

Lissabon (41 247 bomen) en New York (584 036 bomen) gebruikte i-Tree STRATUM om de jaarlijkse maatschappelijke opbrengsten van de bomen in energie-verbruik, luchtzuivering, vastgoedwaarde, stormwateropvang en CO2-vastelgging te berekenen. In Lissabon brachten deze bomen jaarlijks $ 8,4 miljoen op, terwijl ze jaarlijks $ 1,9 miljoen uitgeven aan bomen. Dat is een ROI van 4,48! De jaarlijkse maatschappelijke winsten van de bomen in New York werden berekent op $ 121,9 miljoen, terwijl de jaarlijkse uitgaven $ 21,8 miljoen zijn. Dat is een ROI van 5,8. Elke dollar die New York uitgeeft aan bomen, verdient zich meer dan vijf keer terug!

Conclusie

Je return-on-investment kan je verhogen door bomen oud te laten worden en bomen aan te planten waar weinig bomen en veel mensen zijn! 

Logo VVOG (VVOG (Vereniging voor openbaar groen))

Geschreven door:

Vito Leyssens
Stafmedewerker VVOG