Help! Een vleermuis in huis

Help, een vleermuis!

Het gebeurt dat mensen een vleermuis vinden in de tuin of zelfs in huis. Wat moet je dan best doen? Daarover gaat deze pagina. Kort gezegd, als het dier gezond lijkt, laat het dan met rust. Vliegt het in huis, zet dan een raam open. Ligt het dier op de grond, zet ze dan op een muur zodat ze kan wegvliegen. Gebruik wel handschoenen en een doek, ze hebben maar kleine tandjes maar ze kunnen wel bijten. Lees hieronder meer.

Gewonde vleermuizen neem je met een handschoen vast (Vilda/Yves Adams)

Vond je een dode vleermuis?

Uitzonderlijk kan men een dode vleermuis aantreffen, wat moet men dan doen? Als eerste en meest belangrijkste regel is om nooit een dode vleermuis aan te raken aangezien hondsdolheid of rabiës al bij vleermuizen in Europa werd vastgesteld. Om ervoor te zorgen dat ook huisdieren er niet mee in contact komen kan men ze best ingraven (zonder ze aan te raken) of door er iets overheen te plaatsen bv een bloempot of enkele stenen. Regel twee is indien een mens deze alleen al maar even heeft aangeraakt, om onmiddellijk contact op te nemen met zijn huisarts. Er bestaat steeds een -theoretische- kans dat er toch een besmetting met het virus kan optreden. Best laat men dan ook de vleermuis onderzoeken door deze dadelijk op te sturen naar het Instituut Pasteur van Brussel, Dienst Rabiës, Engelandstraat 642 te 1180 Brussel (02/373 31 50) voor onderzoek op hondsdolheid. Zorg ervoor dat de vleermuis goed verpakt wordt. Als je huisdier -hond of kat- contact heeft gehad (gebeten door,gespeeld met, gevangen of in de bek gehad) met de vleermuis, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met je dierenarts. Deze zal adviseren je hond of kat onmiddellijk te laten vaccineren tegen hondsdolheid. Als een vleermuis wordt gevonden en er heeft geen direct contact tussen dit dier en een mens of (huis)dier plaatsgevonden dan kan men voor hulp terecht bij een regionale vleermuizendeskundige. Een foto nemen met je mobile telefoon en samen met plaats en datum doorsturen aan vleermuizen@natuurpunt.be.

Vond je een gewonde of verzwakte vleermuis?

Als je een vleermuis op de grond vindt, is ze waarschijnlijk gewond, verdwaasd, helemaal uitgeput of ziek, want dat is absoluut geen normale situatie. Als ze niet vliegen, hangen ze wel ergens ondersteboven. Een gewonde vleermuis is vaak het slachtoffer van een aanrijding of een aanval van een kat. Raak de vleermuis zeker niet aan met je blote handen, dit geldt net voor elk ander gewond of ziek wild dier. Je loopt immers het risico gebeten te worden (uit zelfverdediging), hetgeen op zich niet echt een ramp is, maar wel indien het dier besmet is met bv het hondsdolheidsvirus. Als je ze oppakt, gebruik je dus stevige handschoenen en bij voorkeur ook een doek. Je kan het diertje oppakken zonder het aan te raken, door er voorzichtig een stuk karton onder te schuiven. Je kan het dan tijdelijk onderbrengen in bijvoorbeeld een schoendoos. Daarin leg je een doek, waarin het beestje zich kan verschuilen. Neem dadelijk contact op met de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt vzw of nog beter met Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren die aangesloten zijn bij Vogelbescherming Vlaanderen vzw. Zij zorgen ervoor dat een specialist het beestje komt ophalen en zullen het dan ook verder verzorgen. Probeer het beestje zeker nooit zelf te houden, dat is namelijk bij wet verboden en daarenboven nog erg moeilijk ook!

Hangt er een vleermuis buiten?

Vind je (vooral in de kraamperiode) een 'baby' en je weet waar de kolonie verblijft, dan kan je het beestje gewoon aan de invliegopening terug zetten of in de buurt van de kolonie. Het zal daar dan door de volwassen dieren gevonden worden. Is dat niet het geval, contacteer ook dan de specialisten van de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt vzw. Gaat het om een ouder dier dan is het best om contact op te nemen met specialisten van de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt vzw, zij zullen je met de nodige raad en daad kunnen bijstaan. Indien het diertje echt verzwakt of gewond is dan kan men het best contact opnemen met medewerkers van de Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren die aangesloten zijn bij Vogelbescherming Vlaanderen vzw.

Hangt er een vleermuis binnen of vliegt er één in je woning?

De vraag die men zich vooreerst dient te stellen is: hoe komt dit diertje in mijn woning terecht