Gids duurzame aankopen - Bomen en struiken

In deze gids lees je welke eisen je moet én kan opnemen voor de aankoop van bomen en struiken. Deze gids helpt je bij het duurzaam aankopen van bomen en struiken (houtig plantgoed). Ook voor kruidachtige planten is het belangrijk doordachte keuzes te maken.

Leidraad voor het beheer van watercrassula in Vlaanderen

Dit rapport gaat in detail in op de ecologie, de verspreiding en de impact van Watercrassula in Vlaanderen (2020). Het reikt terreinbeheerders tevens een leidraad aan voor een gepast beheer van deze zorgwekkende soort.

Handleiding voor het beheer van historische dreven en wegbeplantingen

Deze handleiding start met de typologie en de erfgoedwaarden van historische dreven en wegbeplantingen. Hoofdstuk 2 schetst een korte geschiedenis van de dreven en wegbeplantingen van de 16de tot de 20ste eeuw.

Duurzame bomen in stedelijk milieu, rendement en kostprijs

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de kwaliteit van ons leefmilieu steeds slechter wordt. Er is teveel fijn stof, lawaaioverlast, op zonnige dagen teveel ozon, … Dit kan allerlei lichamelijke en psychische klachten veroorzaken.

Leefwijze van Tapinoma nigerrimum (Hymenoptera, Formicidae), een nieuwe exotische mier in Nederland.

In 2013 werd onder een stoep in Wageningen een grote kolonie aangetroffen van Tapinoma nigerrimum. Deze soort was nog niet voor ons land gemeld. Het betreft een exoot, die mogelijk in Nederland is terechtgekomen door aanvoer van tuinplanten.

Ecologische risico's van diergeneesmiddelengebruik

Deze oriënterende studie betreft een literatuuronderzoek naar het voorkomen en de ecologische effecten van diergeneesmiddelen in het terrestrische milieu, met name door hun gebruik in de veeteelt en bij grazers in het natuurbeheer.

Pesticidenvrij ontwerpen: Leidraad voor ontwerp en aanleg

Deze nieuwe leidraad bevat veel creatieve oplossingen van en voor openbare besturen. Maar de doelgroep is ruimer dan de openbare besturen. Men richt zich ook tot alle andere terreinbeheerders en tot de ontwerpers, aannemers en studiebureaus die in opdracht van de terreinbeheerders werken.

Technisch vademecum: Kruidachtigen

Het Technisch Vademecum Kruidachtigen kadert binnen de beheervisie Harmonisch Park- en Groenbeheer en behandelt voornamelijk cultuurlijke en half-cultuurlijke beplantingen. Natuurlijke en half-natuurlijke vegetaties vallen buiten het bestek.

Technisch vademecum: Recreatieve infrastructuur

Dit vademecum brengt een overzicht van alle mogelijke infrastructuurelementen in bossen, natuurgebieden en parken. Voor elk infrastructuurelement worden ontwerp- en beheerrichtlijnen geformuleerd, die verduidelijkt worden aan de hand van technische tekeningen.

Technisch vademecum: Heesters

Heesters laten zich niet in een vakje stoppen. En dat is maar goed ook, want heesters zijn uitermate geschikt om te combineren met bomen en kruidachtigen. Bovendien stimuleert net die combinatie de biodiversiteit en brengen ze afwisseling en kleur in het openbaar groen.

Technisch vademecum: Bomen

Met de visie over Harmonisch Park- en Groenbeheer wil het ANB het beheer van parken en openbaar groen op een meer duurzame en ecologisch verantwoorde leest schoeien.

Technisch vademecum: Grasland

Het technisch vademecum grasland is een handleiding voor het opstellen van een beheerplan voor een park of openbaar groen dat aan de principes van harmonisch park- en groenbeheer beantwoordt. Het vademecum is een omvangrijk werk dat uit vijf delen bestaat.